”Hoppas att det inte var något där”

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint om dopningsdomen mot Alberto Salazar

DOHA/STOCKHOLM. Tränaren Alberto Salazar stängs av i fyra år för dopningsbrott.

Detta samtidigt som hans adept Sifan Hassan redan vunnit guld under pågående friidrotts-VM i Qatar.

– Jag hoppas, hoppas, hoppas att det inte var något där, säger Sveriges förbundskaptenen Karin Torneklint till Sportbladet.

Sifan Hassan vann i helgen VM-guld på 10 000 meter i överlägsen stil. Bara dagar senare stängs nu nederländskans tränare Alberto Salazar av i fyra år för dopningsbrott.

”Känns jädrigt tråkigt”

Salazar döms av den amerikanska antidopningsbyrån Usada för att ha försett aktiva med dopningspreparat.

– Det känns jädrigt tråkigt att det finns saker och ting vi inte känner till och att folk försöker ta genväga. Men sedan känns det ändå bra om man sätter dit dem som fuskar för det är jätteviktigt att coacher och ledare runt om i världen verkligen jobbar för en dopningsfri idrott. Så är blandade känslor nu. Det blir väldigt konstigt för de aktiva som är i närheten, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint.

”Får inte döma”

Bland de aktiva i Salazars stall finns också tyskan Konstanze Klosterhalfen, som ska inleda sitt tävlande på 5000 meter på onsdagen, samt 800-meterslöparna Donovan Brazier och Clayton Murphy från USA som löper final på tisdagskvällen. Men det är onekligen nederländskan Sifan Hassan som är det stora namnet.

– Man får inte döma någon om det inte finns något at döma på. Sifan har jag följt länge och hon är en fantastisk löpare och hade varit väldigt duktig även om hon inte hade honom som tränare så jag hoppas, hoppas, hoppas att det inte var något där. Det hoppas jag verkligen, säger Torneklint.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.