Charles Leclerc har pole position på Monza

Kan bli bestraffningar efter rörigt kval

En vecka efter sin första seger slog Charles Leclerc till igen.

Med pole position på Monza.

Nu anklagar Lewis Hamilton honom för att ha förstört kvalet med avsikt.

– Det är en intressant taktik att dra ner tempot och sinka alla andra, säger världsmästaren.

Kvalet till Italiens GP var en rejäl antiklimax. Förarna väntade och väntade för att försöka gå ut på det sista varvet och göra upp om pole position. När de väl gick ut låg bilarna i en klunga och tiden tickade på. Därför var det bara två förare som hann över mållinjen innan tiden gått ut och fick möjligheten att köra om pole position.

Och det mötte hård kritik, både av tittare och av tunga F1-chefer.

– Så kan man inte ens bete sig i en juniorserie. De såg ut som jubelidioter allihop. Det är F1 inte värt, sa Mercedes Toto Wolff till Sky.

”Väldigt riskabelt”

Den kaotiska avslutningen på kvalet gjorde att Leclercs tid från första försökte stod sig och han tog pole position, före Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.

Domarna undersökte situationen, men valde att enbart varna Carlos Sainz, Lance Stroll och Nico Hülkenberg för att hade kört för långsamt. Samtidigt påpekade de för FIA (internationella bilsportförbundet) att de bör hitta ett en lösning så att detta scenariot inte upprepas i framtiden.

– Detta är ett antiklimax. Det är galet att det ska vara så tajmat, säger Hamilton som hade den näst snabbaste tiden.

– Det är en intressant taktik för att ta pole position, att ge allt första varvet för att sedan dra ner tempot och sinka alla andra. Det där utvarvet var riktigt farligt. Vissa saktar ner, andra inte. Man vet inte vem som kör intill en eller bakom. Det är väldigt riskabelt. Det var vissa förare som bromsade alla andra, som gjorde sig extremt breda och man kunde inte köra om dem. Vi krockade nästan.

En överraskning under kvalet var att Red Bulls Max Verstappen drabbades av motorproblem. Han lyckades inte få till någon varvtid alls.

Det förändrar dock inte förutsättningarna inför racet eftersom Verstappen har bytt motor och ändå har en bestraffning som gjorde att han skulle starta längst bak.

F1-bloggen : Kvalet ett dåligt skämt

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.