Övergången som chockar handbollsvärlden

Franske storstjärnan till norska svenskklubben

Luc Abalo.
Luc Abalo.

Här är övergången som chockar handbollsvärlden:

Franske storstjärnan Luc Abalo lämnar PSG för norska Elverum.

– En otroligt stor fjäder i hatten till norska ligan, säger experten Martin Frändesjö, som bor i Norge.

Det var på torsdagen bomben som årets (hittills) största transferbomb i handbollsvärlden briserade.

Den franske storstjärnan Luc Abalo lämnar Paris SG för Elverum i norska ligan.

35-åringen, kallad Luc Skywalker för sin otroliga spänst, betraktas som en av världens främsta högersexor i världen under 2000-talet och definitivt som den mest spektakuläre.

Vunnit åtta OS, VM och EM

Abalo har vunnit två OS, tre VM och tre EM med Frankrike under sina 15 år i landslaget. Hans mål är att avsluta landslagskarriären med ett tredje OS-guld i Tokyo nästa år. I spanska Ciudad Real blev han Champions League-mästare 2009. De senaste åtta åren har Abalo spelat i PSG.

– Detta är en väldigt oväntad signering, säger Martin Frändesjö, Viasats expert som bor i Norge sedan många år.

Den gamle spelarlegendaren menar att detta är ett tecken på Norges frammarsch i handboll.

– På landslagsnivå är Norge den stora maktfaktorn nu, om man ser till både herrar och damer. Men att Abalo, som i och för sig haft sina bästa år bakom sig, väljer att flytta till Elverum är ändå en otroligt stor fjäder i hatten till norska ligan.

– Han kommer givetvis att hjälpa biljettförsäljningen, bli en unik profil som kommer att användas på flera positioner och höja det redan stora intresset för handbollen i Norge ytterligare, säger Frändesjö.

Svensktrio som sällskap

Övergången innebär att svenske Christopher Hedberg, som nu lämnar IFK Skövde, får lika oväntad som stentuff konkurrens på högerkanten i Elverum.

Abalo, som skrivit på ett ettårskontrakt, får sällskap av ytterligare två svenskar, Josef Pujol och Niclas Fingren som också värvats in till den kommande säsongen.

Elverum har dominerat den norska ligan de senaste åren och spelat i Champions League fyra säsonger i rad. Men det var bara den senaste CL-säsongen man tog plats i den högsta divisionen där man också mötte PSG inför drygt 12 000 åskådare i Håkons hall i Lillehammer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN