Stormen Laura

Duplantis barndomshem hotat av orkanen Laura

Av: 

Mattias Karlsson

SPORTBLADET

UPPSALA. Stormens öga i orkanen Laura har dragit förbi en timme från Duplantis hus.

Stora delar av familjen har oroat följt läget från den hyrda lägenheten i Sverige.

– Vår dotter Johanna är hos några bekanta i Lousiana, hon kunde inte sova i natt, säger mamma Helena Duplantis.

Orkanen Laura har slagit till mot USA med en vindstyrka på 67 meter per sekund.

Vågorna förutspåddes att kunna bli sex meter höga, det amerikanska nationella orkancentret NHC har kallat Laura ”omöjlig att överleva” och den befarades bli värre än orkanen Katrina.

Familjen Duplantis hem ligger i Lafayette, det är två timmars bilresa från Cameron där Laura dundrade in på torsdagsmorgonen svensk tid.

Det är huset där barnen är uppvuxna och där de haft den omskrivna stavhoppsställningen på baksidan.

Vänner drabbade

Stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis, 20, basebollspelaren Antoine Duplantis, 23, mamma Helena Duplantis och pappa Greg Duplantis har följt dramat från tillfälliga hemmet i Uppsala.

Äldste brodern och tidigare stavhopparen Andreas Duplantis, 27, befinner sig på semester i Kalifornien. Dottern Johanna Duplantis, 17, som börjat göra sig ett namn inom stavhopp i sommar, har däremot åkt hem till Louisiana inför skolstarten.

– Hon befinner sig hos några bekanta i Lafayette, hon har skickat filmer och uppdateringar till oss. Det blåser väldigt mycket, hon har varit orolig men är i säkerhet, säger Helena Duplantis.

Greg Duplantis visar filmer och meddelanden på smartphonen vid köksbordet.

– Här är min väns kontor, det blev totalförstört. Han har också nyligen köpt en fiskestuga i Lake Charles, den kan nog vara helt borta. Vi har fönster öppna hemma, vi borde nog se till att någon åker dit och stänger dem, säger Greg Duplantis.

Vanligt i området

Vet ni hur det har gått med ert hus?

– Det ska ha gått bra, vårt hus har aldrig blivit drabbat av någon orkan genom åren. Det kan komma mycket regn, men det ser inte som värst ut över vårt hus, säger mellanbrodern Antoine Duplantis.

Hur oroliga har ni varit under natten?

– Vi har följt utvecklingen och har hängt med. Huset ligger inte i omedelbar närhet till kusten och området brukar inte drabbas av översvämningar eftersom det ligger ovanför havsnivån. Det som kan hända är mest att träd blåser omkull och förstör. Vi är vana vid det här, det är den tiden på året där det drar in ett antal orkaner över USA varje år. Det är inte så mycket man kan göra än att vara försiktig, säger ”Mondo” Duplantis.

När orkanen drog in över landet klassificerades den nära kategori 5, under förflyttningen över land har den degraderades till kategori 2.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument: Så lärde sig Duplantis att flyga

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormen Laura

Armand Duplantis

Friidrott

Stavhopp

Orkan

Louisiana

Uppsala