Rekord när Schauffele vann PGA Championship

Publicerad 2024-05-20

Han hade allt att förlora på sista hålet, men pallade för trycket.

För efter viss dramatik stod Xander Schauffele som vinnare av PGA Championship, hans första majorseger i karriären.

Detta efter en rekordnotering för majors.

– Samtalet med pappa fick mig att gråta, säger vinnaren efter segern.

Följ ämnen
Golf

Inför den sista dagens tävlande på PGA Championship, på Valhalla i Louisville, Kentucky, såg det ut att vara en kamp mellan Collin Morikawa och Xander Schauffele.

Men när det väl drog ihop sig hade den förstnämnda tappat känningen mot täten i majortävlingen där Brooks Koepka var regerande mästare.

Samtidigt var det norrmannen Viktor Hovland och vattendelaren Bryson DeChambeau som på allvar tog upp kampen med Schauffele. För svensk del nådde samtidigt Alexander Norén inte hela vägen upp till toppen, men säkrade en delad tolfteplats.

– Det var längesen jag spelade så här bra, eller någonsin. Jag är lättad att jag hade sådant bra tålamod efter i går, säger han i Discovery plus.

Svensk glädje – norsk smäll

Han var ”orolig”, men säkrade en plats i US Open efter starkt närspel.

– Det var upp och ned med lite olika metoder. Det var mycket i morse. Jag hittade en putter med annat ”loft” och försöker putta lite som jag gjorde för några år sedan.

Xander Schauffele jublar.

Nådde hela vägen fram gjorde inte heller Sahith Theegala som enligt GolfDigest dragits med skadeproblem efter en ”skräckskada” och spelat sjuk under helgen.

– Jag har spelat sjuk och med ett skadat revben, säger han.

När det väl skulle avgöras hade Viktor Hovland chansen, men missade en putt på sista hålet.

Efter 18 hål var Bryson DeChambeau, före Hovland på tredje plats, noterad för 20 slag under par. Detta ihop med Schauffele som hade möjligheten att vinna sin första major vid en birdie på sista hålet.

Känslosam stund efter dramatik

Efter ett utslag åt vänster lyckades han ta sig upp på green och fick putta för segern.

Det lyckades på ett försök och 30-åringen knep karriärens första seger i en majortävling. På det tilldelas han en prischeck på 35,5 miljoner kronor, en ökning med två miljoner jämfört med i fjol.

– Det var känslosamt när putten gick i… det var längesen jag vann. Jag har försökt fokusera på mitt hela helgen. Men det har varit svårt, även om jag försökt hålla tankarna på rätt ställe, säger han i Viaplay efter segern.

Hans notering på 21 under par är den bästa någonsin i en major och efteråt delade han en känslosam stund med sin pappa på telefon.

– Min mamma är hemma i San Diego och pappa på Hawaii… jag fick lägga på rätt snabbt för samtalet med honom fick mig att gråta. Nu är det bara fint att få dela det här med min fru och mina vänner här. 

Följ ämnen i artikeln