Stina Nilssons succé: Körde in 1,4 miljoner

SPORTBLADET

Stina Nilsson blev fyra i den totala världscupen.

Men svenskan drog in näst mest tävlingspengar på damsidan – endast slagen av överlägsna Heidi Weng.

Stina Nilssons världscupsäsong är över.

Och svenskan blev historisk. Hon slutade på en andraplats i sprintcupen och en fjärdeplats i totalcupen bakom segrande Heidi Weng.

Men däremot hade Nilsson nio världscupsegrar under säsongen – fler än både Marit Björgen och Heidi Weng – vilket är flest segrar någonsin av en svensk skidåkare.

– Jag är väldigt nöjd med de steg som jag tagit i distans och sprint. Den här jämnheten har jag inte haft tidigare. När jag blivit starkare i distansåkningen orkar jag bättre i sprintheaten. Jag hinner tänka, lägga upp bra planer under loppen och det har varit en nyckel, sa Stina Nilsson efter sprinttävlingen i Quebec under helgen.

Tjänat 1,4 miljoner kronor

Och succén i skidspåren har även gett effekt i kassakistan.

När internationella skidförbundet (Fis) nu offentliggjort listan över intjänade tävlingspengar hamnar Nilsson tvåa med sina 1,4 miljoner kronor.

– Hon sitter ju i en guldsits. Hon har verkligen bättrat på sina odds. När hon åker fort så kommer det andra automatiskt, sa längdchefen Johan Sares efter pengasuccén i Tour de Ski.

Mest tjänade norskan Heidi Weng, totalcupens segrare, som drog in 2,4 miljoner kronor och Hanna Falk tjänade näst mest av de svenska åkarna med sina 240 000 kronor.

På herrsidan var Martin Johnsrud Sundby etta med 1,9 miljoner kronor i inkörda tävlingspengar.