Sverige

Sveriges damer starkast i Europa

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Det regnar in medaljer och rekord över de svenska damerna i EM i styrkelyft.

Senast i raden: Isabella von Weissenberg som slog dubbla världsrekord i knäböj och ett Europarekord totalt i −72-kilosklassen – efter en stenhård duell med landslagskollegan Annika Zelander.

– Det känns fantastiskt, säger hon.

Seniortävlingarna i EM i klassisk styrkelyft – knäböj, bänkpress och marklyft – har bara pågått i en och en halv dag, men en sak står redan klar: Sverige har några av Europas allra starkaste damer. 

Redan under de inledande tävlingarna i går vann Kristine Almroth den lättaste klassen, -47 kilo, överlägset efter att bland annat ha slagit Europarekord i marklyft med 155 kilo och totalt med 370 kilo. Dessutom följde Sophia Waldemarson och Victoria Jeppsson upp med brons i -52 respektive -57 kilosklassen under samma eftermiddag. 

Och i dag var det dags för mer svensk dominans när klass -72 avgjordes med Isabella von Weissenberg och Annika Zelander.

Tonen sattes redan i knäböjen där Zelander var klar silvermedaljör men ändå var 15 kilo efter von Weissenberg som satte dubbla världsrekord med avslutande 192,5 kilo som vinnarvikt. 

– Det var helt enligt planen, det var lite allt eller inget på andra lyftet som var en rätt stor höjning från 180 till 190 så det var jag nervös över. Men efter 190-lyftet kände jag att jag hade 192,5 också så då var jag lite stöddigare, säger von Weissenberg.

Stenhård duell

Annika Zelander följde sedan upp med att vinna bänkpressen innan Isabella von Weissenberg slog Europarekord i marklyft med 207,5 kilo. Zelander var nära att smita förbi totalt i sista lyftet men efter en knapp miss blev det till slut Göteborgslyftaren Isabella von Weissenberg som stod som totalsegrare på nya Europarekordet totalt, 495 kilo.

– Det känns fantastiskt, det var jätteroligt med en så hård kamp om guldet, säger von Weissenberg.

Hur nervös var du inför Annikas sista lyft?

– Det var ganska nervöst, det var det. Men konkurrens gör en taggad också. Efteråt var det mycket gratulationer och kramar, hon gjorde en fantastisk tävling.

”Antingen fira eller glömma”

Europamästaren gick in med gott självförtroende i tävlingarna. Firandet är redan förberett på hotellet i danska Thisted.

– Jag har köpt en flaska champagne som ligger på kylning på hotellet. Det är antingen att fira eller glömma så det är lika bra att förbereda, haha.

Även på juniorsidan hade Sverige stora framgångar tidigare i veckan. Gustav Hedlund vann pris som bästa junior alla kategorier på herrsidan efter att ha skrapat ihop totalt 785 kilo i -93 kilo och och på ungdomssidan var Smilla Hedström bästa tjej med sitt guld i -72 kilo på 422,5 kilo. 

De svenska seniorherrarna går in i tävlingarna med början i eftermiddag. EM pågår resten av helgen.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverige