Norska laget: Ett frikännande

Foto: LASSE ALLARD
Sportbladet träffade Finn Hågen Krogh på fredagen.
SPORTBLADET

OTEPÄÄ. Norske stjärnan Finn Hågen Krogh är en av de åkare som behandlats med astmamedicin utan att ha diagnosticerad astma.

Nu är behandlingen granskad – och godkänd.

– Men jag har aldrig varit bekymrad över att vi gjort något vi inte får, säger han.

Världscupen har hittat till estniska Otepää där det ska köras genrep över både sprint och 10 respektive 15 kilometer klassiskt inför VM.

Och det norska laget kommer till den lilla skidorten söder om Tartu med råg i ryggen efter att man mer eller mindre frikänts rakt över hela linjen av den granskningsgrupp som undersökt deras astmaanvändning.

– Vi blev på ett sätt frikända, men så är det vissa småsaker i rutiner som kom fram och det var lite förväntat. Jag är väldigt glad att det kom ett grundlig rapport, säger Marit Björgen när hon möter pressen.

”Varit trygga”

Hennes norska landslagskollega, spurtfantomen Finn Hågen Krogh, är en av de åkare som berättat om hur han använt astmamedicin i förebyggande syfte trots att han inte har en astmadiagnos.

Han känner också att granskningen är en typ av frikännande.

– Ja, det är klart. Vi har egentligen varit trygga i att vi inte har gjort något olovligt, men det är klart det är bra att få en koll på rutinerna, säger han och erkänner att han känt sig misstänkliggjord.

– Ja det har man gjort lite, men jag har aldrig varit bekymrad över att vi har gjort något som vi inte ska göra, säger han och berättar att han kommer fortsätta som tidigare.

– Man tänker sig för, men jag har inte haft några andra rutiner i år i förhållande till fjolåret.