Racingikon har avlidit

John Surtees blev 83 år gammal

Foto: Alastair Grant / TT / NTB Scanpix
John Surtees här tillsammans med en annan legendar, Valentino Rossi. Bilden togs 2011
SPORTBLADET

Han var överlägsen på motorcykeln. Då bytte han till F1 och blev historisk.
I går förlorade motorsporten en ikon.
John Surtees har avlidit.

Britten vann sju VM-titlar som mc-förare, men bestämde sig för att se om han hade det som krävdes för att bli framgångsrik inom bilsporten. 1963 skrev han på för Ferrari och samma år vann han sin första GP-seger.
Ett år senare blev han historisk. Han vann F1-deltävlingarna på Nürburgring och på Monza, totalt stod han på prispallen i sju av elva lopp och sedan Ferrari uttalat en teamorder under säsongsfinalen i Mexiko vann han också VM - en poäng före Graham Hill. John Surtees är fortfarande den enda föraren som vunnit VM på både två och fyra hjul.

Teamägare

Britten fortsatte sin karriär hos Honda och grundade sitt eget stall 1970. Två år senare avslutade han sin karriär, men han fortsatte att vara en del av racingen. Han hade kvar sitt team till och med 1978 och under 2000-talet inledde hans son Henry en karriär inom racingen. Den fick dock ett mycket tragiskt slut under ett lopp i Formel 2 år 2009. Den då 18-årige racerföraren träffades i huvudet av ett hjul som lossnat från en annan bil och hans liv gick inte att rädda.

Somnade in

John Surtees drabbades av andningssvårigheter i februari 2017 och har vårdats på sjukhus sedan dess. Han somnade in omgiven av sin hustru och två döttrar.
– Vi är väldigt ledsna över att ha förlorat en otrolig man som hade ett varmt hjärta och en stor livslust. Samtidigt är vi också glada över det fantastiska liv han har levt, skriver familjen.

– Han var ett väldigt verkligt exempel på en människa som fortsatte att pressa sig själv mot sin egen gräns och någon som alltid kämpade in det sista.

John Surtees blev 83 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1