”Måste leta upp honom, det är eufori!”

Foto: TT

avHenrik Lundgren, Andreas Lillhannus

SPORTBLADET

HOLMENKOLLEN/STOCKHOLM. Emil Jönsson fick skratta sist i psykkriget mot Petter Northug.

Efter att ha slagit norrmannen med över tre minuter på femmilen i klassiska Holmenkollen bjöd svensken på ett rejält glädjerop.

– Jag måste gå och leta upp honom nu ute i spåret, det är eufori!, säger han.

Foto: TT

Psykkriget mellan Petter Northug och Emil Jönsson har pågått sedan i höstas.

Norrmannen kallade då Jönsson för ”Emil Trögsson” och rankade svensken utanför världens 70 bästa sprintlöpare.

I VM bara fortsatte det. Inför 15 kilometer menade Northug att Jönsson, , ska vara glad som ens får köra i Lahti – och tippade att svensken inte ens skulle lyckas köra i mål.

”Fy fan så gott”

Jönsson, som till och med hängt upp en bild på norrmannen i sitt garage för att få motivation, slutade då på en 16:e plats och på lördagen, i världscupens näst sista tävling för säsongen, kom nästa framgång.

I svenskens första femmil på världscupen någonsin, i Holmenkollen, slutade han på en 19:e plats – hela tre minuter och 21 sekunder före Northug på en 30:e plats. När Emil Jönsson får beskedet av Sportbladet så jublar han.

– Slog jag Petter med 3.21!? Fy fan så gott. Hahaha, jag har inte sett honom efter målgången, jag ska gå och leta upp honom ute i spåren nu, säger han.
Vad betyder det för dig?
– Fy fan vet du, det är eufori! Jag tror att det var på femte varvet, jag gjorde en liten tempohöjning i snigelfart och då släppte han. Jag är så lycklig.

Iivo Niskanen, tvåa i loppet, blir förvånad när han får veta att Northug åkte i mål hela åtta minuter senare.

– Ja... jag hade inte tid att stå kvar så länge i mål och vänta på honom, säger finländaren.
För Jönsson var tävlingen mest tänkt som en träning inför nästa år.
– Ja, jag skulle ju bara åka det här för att träna på längre masstart inför nästa år. Men det passade mig förvånansvärt bra. Vad blev jag, andre svensk va? Det är klart att jag vill mer, jag vill vara med längre fram. Men det är skönt att man håller och inte stämplar ihop efter tre mil. Det är lite oväntat, men kul.

Vann tävlingen gjorde Martin Johnsrud Sundby. Bästa svensk blev Jens Burman på en tolfteplats.