Sjöström: En fruktansvärd dag

SPORTBLADET

Trots det förmodade terrordådet hålls en internationell stortävling i simning i Stockholm i helgen.

För att skydda världsstjärnorna höjer arrangören säkerhetsläget och håller nära kontakt med polisen.

– Jag blev såklart rädd när jag fick reda på vad som hänt, säger Sarah Sjöström.

Foto: BILDBYRÅN
Sarah Sjöström.

Drygt en timme efter det misstänkta terrordådetDrottninggatan hölls en presskonferens på ett hotell i södra Stockholm. Tanken var att simstjärnorna skulle prata om tävlingen Swim Open i Eriksdalsbadet som inleds på lördag, men många frågor handlade om dödsfallen ett par kilometer bort.

– Det är förstås väldigt sorgligt det som hänt. Jag tror att vi alla fick meddelanden hemifrån, sa ungerskan Katinka Hosszu, som tog tre OS-guld i Rio i somras, enligt TT.

Sarah: Tankar till de drabbade

Sarah Sjöström har varit förkyld i veckan och avstod pressträffen. Men hon kunde inte undgå att läsa om vad som hänt i hennes hemstad.

– Jag blev såklart rädd när jag fick reda på vad som hänt. Det är en fruktansvärd dag i Stockholm. Mina tankar går till alla drabbade och deras anhöriga, säger hon.

Tävlingen har lockat 900 aktiva från 25 länder till Sverige i helgen. Och de kommer att få simma, trots att dådet har förändrat stadsbilden och bland annat lett till stängda restauranger, trafikköer och stoppad kollektivtrafik.

– Absolut. Tävlingen körs som vanligt. Det är en enskild isolerad händelse som är jättetragisk, men det som hände utgör ingen hotbild mot Swim Open Stockholm, säger tävlingsledaren Dennis Fredriksson.

Inga extra vakter

Beslutet fattades efter att Fredriksson brådskande samlat ihop ett möte med ledningarna för Eriksdalsbadet och det hotell där de flesta simmarna bor. De har i sin tur lovat att hålla kontinuerlig kontakt med polisen.

– Hotellet har höjt säkerhetsnivån, men Eriksdalsbadet har inte tagit in några extra vakter då hotbilden inte ses som så stor. Men vi kan säga att tävlingen generellt har höjt sin säkerhetsnvå, säger Fredriksson.

Hur skyddar ni en stjärna som Sarah Sjöström?

– Det är en stor och svår fråga att svara på. Hur skyddar man sig mot någon? Det är jättesvårt i ett sådant här läge då vi inte ser någon hotbild mot Sarah Sjöström och de anda stjärnorna här. Men vi uttrycker vårt djupaste deltagande med de som drabbats.

ARTIKELN HANDLAR OM