Sjöströms hyllning: Han är sjukt proffsig

avKristoffer Bergström

Foto: Bildbyrån
Michelle Coleman och Erik Persson.

Vem hade trott att Erik Persson, 23, på två minuter skulle gå från lovande till ett världsnamn i simning?

Frågan är inte retorisk.

Svaret är Sarah Sjöström.

– Jag har alltid vetat att han kommer bli en världsstjärna någon dag, säger hon.

Erik Persson tvivlade på formen inför finalen på 200 meter bröstsim i Swim Open i Stockholm. Kunde han simma på de 2.11,0 som krävdes för att kvala till sommarens långbane-VM i Budapest?

I mål visade sig tvivlen ha varit onödiga. 23-åringen hade han mosat sitt personliga rekord med två sekunder och VM-kvaltiden med mer än tre. Det nya nordiska rekordet 2.07,85 betyder att Erik Persson är världens näst snabbaste simmare på distansen i år.

– Först är det overkligt. Man dubbelkollar två och tre gånger för att tro att det är sant, säger han.

Sexa på VM i fjol

Vilka tider hade du som mål att kunna göra i VM?

– Man har haft lite drömtider i huvudet. Det har varit att komma under 2.10. Sedan 2.08. Det är skönt att vara där redan nu.

Du besegrade drömmarna?

– Ja. Haha.

I fjol blev Persson VM-sexa i kortbana på distansen och sedan dess har han spetsat till teknikträningen. Men lördagens sekundkapning ser han inte som resultatet av en enskild förändring utan frukten av flera års idogt jobb.

”Man känner igen en världsstjärna”

Sarah Sjöström, som slog världsårsbästa med 24,96 på 50 meter fjäril på Swim Open, applåderade Erik Perssons tid.

– Det är sjukt imponerande. Man ser vad han gör på träningen. Han är sjukt proffsig hela tiden med alla grejer han gör. Jag har alltid vetat att han kommer bli en världsstjärna någon dag. Det har jag sett länge, säger Sarah Sjöström och betonar att hon i sin analys inte bara är artig mot en kollega.

– Man ser en världsstjärna. Jag känner igen en när jag ser en.

Sjöström och Persson var inte de enda som simmade snabbt i Stockholm. Michelle Colemans 1.55,64 var tre tiondelar snabbare än italienska Federica Pellegrinis tidigare världsårsbästa på 200 meter frisim.

ARTIKELN HANDLAR OM