Bästa och sämsta OS på länge: ”Supernöjd”

TOKYO. OS-friidrotten är över och Karin Torneklint summerar ett splittrat OS.

Aldrig ett så dåligt OS på löparbanan – ändå kanske det bästa mästerskapet under hennes ledning.

– Jag är supernöjd och jätteglad, säger förbundskaptenen.

Sista friidrottsdagen på Olympiastadion blev en svensk besvikelse. Maja Nilsson rev ut sig först av alla i höjdfinalen, Kim Amb slutade elva i spjut och på 10 000 meter var Meraf Bahta 19:e och Sarah Lahti bröt i den fuktiga värmen.

Men när helheten summeras är Karin Torneklint mer än nöjd med sitt sista stora mästerskap som förbundskapten.

– Det som verkligen glädjer mig är att vi kommer hit med två stora favoriter som håller ihop det magiskt bra. De har haft en enorm press på sig som de klarar av, säger hon och fortsätter:

– Sen är jag stolt att vi har nio som tagit sig till final – det visar att många kan prestera. Jag hoppades att vi skulle kunna ta tre medaljer och det gjorde vi med Simons silver. Och det fanns fler, som Montler, som var nära.

Förbundskapten Karin Torneklint.
Förbundskapten Karin Torneklint.
Sarah Lahti bröt.
Sarah Lahti bröt.

”Måste tänka noga på”

Samtidigt som pressen ber om en sammanfattning av Karin Torneklint jublas det i bakgrunden när Jakob Ingebrigtsen firar sitt guld på 1500 meter. Det andra norska guldet på löparbanan – en stark kontrast till den svenska truppen där teknikgrenarna dominerar.

Bästa svenska löpare slutar på 19:e plats i Tokyo, det är historiskt dåligt i OS-sammanhang.

– Där måste vi hem och tänka noga på varför det ser ut så. Om det är värmen som gör att vi inte pallar, kanske sliter passen mer här och vi behöver återhämta oss mer mellan passen eller om det kan vara något vi måste förbättra, säger Torneklint.

Men svaga prestationer på löparbanan ger inte SOK rätt i frågan om topp åtta-kravet, menar Torneklint. Hon tycker truppen borde ha varit större.

– Ja det tycker jag. Jag tror OS och mästerskap är motorn i vår idrott och tar man bort drivet att nå mästerskap börjar motorn hacka. Vi inom svensk friidrott måste jobba mycket mer strategiskt mot SOK:s årsmöte för att ändra på det här.

”Alla har här att göra”

– Jag tycker alla i den här truppen har här att göra. Har man klarat kvalet så har man här att göra. Sen kan det gå bra eller dåligt när man är här. Jag brukar säga att gillar man inte den delen av idrott så får man gå på teater, där ser det likadant ut varje dag.

För Karin Torneklint återstår en Finnkampstrupp innan hon lämnar över till Kajsa Bergqvist. Ett landslag i bra skick.

– Ja, det tycker jag. Och förutom Erika Kinsey så är det här dessutom en trupp som håller i många mästerskap till. Kolla på Maja Nilsson hon har 20 mästerskap kvar i sin karriär.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.