Han tilldelas dubbla OS-guld efter 110 år

Jim Thorpe fråntogs sina två guld under OS i Stockholm 1912.

110 år senare har amerikanen fått upprättelse – och därmed har en svensk och en norrman blivit av med sina guldmedaljer.

Det var under de olympiska spelen i Stockholm 1912 som Jim Thorpe plockade två guldmedaljer. Amerikanen vann i så väl femkamp som tiokamp – men Thorpe kom att bli av med sina medaljer.

Anledningen var att den dåvarande 25-åringen tidigare haft en karriär som professionell basebollspelare, något som ansågs vara en orättvis fördel på den tiden. I stället tilldelades svensken Hugo Wieslander guld i tiokamp och norrmannen Ferdinand Bie guld i femkamp.

Amerikanen Jim Thorpe fråntogs sina dubbla guld under OS i Stockholm 1912.
Amerikanen Jim Thorpe fråntogs sina dubbla guld under OS i Stockholm 1912.

1953 avled sedan en 65-årig Thorpe, men amerikanen kom att få upprättelse i efterhand.

Den internationella olympiska kommittén (IOK) tillkännagav 1982 att Thorpe skulle få dela på guldet tillsammans med Wieslander och Bie. Det var dock inte tillräckligt, enligt många av Thorpes anhängare. Han sågs av flera som en symbol, då han var den första ursprungsamerikanen att vinna ett OS-guld.

”En mycket exceptionell och unik situation”

40 år senare, och 110 år efter att OS i Stockholm ägt rum, har Thorpe till slut fått sina OS-guld. Enligt The New York Times har IOK stämt av med både Wieslanders och Bies familjemedlemmar samt den svenska och norska olympiska kommittén innan beslutet fattades.

– Detta är en mycket exceptionell och unik situation. Det är en extraordinär gest av fair play från de berörda nationella olympiska kommittéerna, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln