Avslöjar: Nya agentregeln som förändrar handbollen

Ska ta betalt av spelaren i stället för klubben

I handbollsvärlden är det kutym att klubben betalar agenten.

Sportbladet kan avslöja att det är standard att klubben betalar åtta procent av spelarens bruttolön till agenten varje säsong.

– Många spelare blir förda bakom ljuset, säger en källa med stor insyn.

Från och med den 1 juli ska det bli stopp för det när nya regler införs.

Agenterna inom handbollen har blivit allt fler och större när det kommit in mer pengar i sporten.

Det har vuxit fram en kutym både i handbolls-Sverige och -Europa att det är klubben som står för agentens arvode.

– Många spelare har inte ett skrivet avtal med sin agent som stipulerar hur mycket agenten får ut av en deal. De här spelarna ser därför aldrig hur stor del av deras potentiella lön som agenten snor åt sig när han fakturerar klubben. Många spelare blir förda bakom ljuset, säger en person med stor insyn i den här delen av handbollsvärlden men som vill vara anonym.

Tjänar sina pengar på spelarens lön

Men då det knappt förekommer några transfersummor i handbollsvärlden eftersom klubbarna väntar ut spelarnas kontrakt med den klubb de spelar för (det är vanligt att klubbar skriver kontrakt med spelare som börjar gälla 1,5 till 2 år senare) tjänar agenterna sina pengar på spelarnas lön och eventuell sign on-bonus.

Sportbladet kan avslöja att agenterna i regel får åtta procent av bruttolönen och eventuell sign on-bonus. Detta gäller inte bara det första kontraktsåret utan varje säsong som kontraktet gäller.

– Åtta procent är standard både i Sverige och Europa, säger en källa med stor insyn till Sportbladet.

Om en svensk spelare skriver på ett treårskontrakt med en Bundesligaklubb och får 100 000 i månaden kommer spelarens agent alltså tjäna 96 000 kronor om året i tre år (totalt 288 000).

Världsstjärnan Sander Sagosen byter THW Kiel mot norska Kolstad nästa år.
Världsstjärnan Sander Sagosen byter THW Kiel mot norska Kolstad nästa år.

”Känns renodlat och rakt”

Nu ska det bli ändring på det.

Efter att de europeiska storklubbarna och ett antal ligor drivit frågan hårt inför det internationella handbollsförbundet från och med den 1 juli i år en ny regel som innebär att en agent inte längre får ta betalt av både klubben och spelaren vid en övergång eller förlängning.

– En agent får bara representera en part och den parten som agenten representerar är den som ska betala agenten, säger Peter Gentzel, vid i Svensk Elithandboll.

– Den som ger uppdraget till någon ska betala. Det känns renodlat och rakt, säger Stefan Albrechtson, klubbchef i Sävehof.

Har det oftast varit klubbarna som fått bära kostnaden?

– Ja, det har varit så konsekvent, bekräftar Albrechtson.

Men om en klubb anlitar en agent för att till exempel hitta en mittnia till sitt lag ska klubben betala de kostnader som är kopplade till detta uppdrag. Det är ”beställaren” som ska betala.

– Därmed kommer det att bli mycket viktigt vem som tog kontakten och därför kommer allting dokumenteras med mejl och sms framöver, till skillnad från förut då det kanske ofta börjat med ett lösare snack mellan agenten och en klubb om vad som finns på marknaden, förklarar en anonym källa.

Peter Gentzel.
Peter Gentzel.

Blir inte billigare för klubbarna

Men klubbarna ska inte tro att spelarna kommer att bli billigare bara för att de slipper betala agenten. I stället kommer priset på, eller lönen för, spelaren att höjas med de där åtta procenten eftersom det nu blir spelaren som betalar agenten, som i sin tur inte jobbar gratis förstås.

– Konsekvensen blir att kostnaden för klubbarna blir densamma men pengarna går till spelaren i stället och så får spelaren ersätta agenten, vilket också är helt rätt. Annars är det en löneutbetalning till spelaren som går till agenten och då ska det läggas på inkomsten för spelaren. Nu blir det mer korrekt enligt den svenska skattelagstiftningen, säger Peter Gentzel.

En av Sportbladets källor med stor insyn:

– Spelarna kommer att få en helt annan makt eller roll. De lär också inse på riktigt hur mycket de ”gett bort” till sin agent varje år när agenten nu ska fakturera sin spelare varje år i stället.

Om inte den nya regeln följs kommer det att bli en, ännu okänd, straffavgift.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln