Madelene Sagström kvar i OS-medaljstriden i golf

KAWAGOE. Hoppet lever.

Madelene Sagström är kvar i toppen med hugg på medalj inför morgondagens avgörande i OS-golfen.

– Nu är det bara att fortsätta mata, säger hon.

Världsettan Nelly Korda ser ut att springa i väg med guldet, men bakom den just nu överlägsna amerikanskan har det tjocknat till sig rejält på ledartavlan.

En hel drös spelare har positionerat sig i toppen och gett sig själva chansen inför lördagens avgörande – däribland Madelene Sagström, 28.

Svenskan hade en rätt kämpig dag här ute på Kasumigaseki-banan under fredagen och fick inte alls till puttningen. Ändå lyckades hon skrapa ihop en stabil score – och nu lever alltså hoppet om medalj.

– Det är häftigt. I vanliga fall spelar man mer för att komma typ topp tio, att göra en bra prestation och tjäna lite pengar. Nu är det bara topp tre som räknas, säger Sagström.

”Samma spelplan”

Hon har två slag upp till bronsplats och ytterligare två till silver.

– Jag tror att det kommer krävas en låg runda. Vi får se hur de sätter upp banan och hur vädret blir, men hade någon sagt till mig i början av veckan att jag skulle ligga i den här positionen inför sista rundan så hade jag varit supernöjd.

Planen är att fortsätta spela som hon brukar – kontrollerat men aggressivt.

– Det gäller att inte vara dumdristig. Jag tror att jag kommer börja med samma spelplan som jag haft tidigare i veckan och får jag i lite tidiga birdies så är det bara att fortsätta. Ligger jag några slag efter i slutet så kanske jag tar lite större risker för att ge mig själv en chans, men till en början handlar det bara om att fortsätta mata. Jag brukar vara ganska aggressiv i allmänhet, så det är inte så långt ifrån att bara fortsätta med det, säger Sagström.

Oväder väntar

Lördagens avgörande lär bli dramatiskt. Dels för att många spelare har blandat sig i medaljstriden, dels för att ett rejält väderomslag är på ingång.

Efter tre raka dagar i strålande solsken och tryckande hetta väntar nu regn och rusk när allt ska avgöras.

Ett tag var det till och med snack om att korta ner tävlingen från 72 till 54 hål, men nu har arrangörerna gett grönt ljus för fortsatt spel.

– Ja, det senaste vi har hört är att prognosen blir bättre och bättre för varje timme och att den här stormen flyttar sig österut. Vi får hoppas på det bästa, förmodligen kommer det vara lite svalare än vi haft de senaste dagarna i alla fall…

På med blåstället.

– Precis. Jag ska nog inte ha så mycket regnkläder, men kanske ett paraply.

Gillar du att spela i regn?

– Jag spelar ju hellre i det här (strålande solsken), men man blir van. Vi ska till Skottland nästa vecka också så det är bara att vänja sig, säger Madelene Sagström.

Sveriges andra representant, Anna Nordqvist, gick fredagens runda på tre under par och klättrade i och med det till en delad 20:e plats. Hon ligger totalt på −4, fyra slag bakom Sagström (-8).

Amerikanska ledaren Nelly Korda ligger på −15.

Starttiden för lördagens avgörande har flyttats fram på grund av det osäkra vädret. Första boll går ut redan klockan 06.30 lokal tid – 23.30 svensk tid.

Sagström slår ut klockan 00.45 svensk tid.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.