OS 2022 i Peking

Nils van der Poel sov under Idrottsgalan: ”Bryr mig inte om farbröder och damer”

Av: 

Mattias Karlsson

SPORTBLADET

Nils van der Poel fick priset Årets prestation på Idrottsgalan.

Själv låg skridskostjärnan och sov under direktsändningen.

– Vad några farbröder och några damer i en jury tycker, jag kunde inte bry mig mindre riktigt, säger han morgonen efter.

Nils van del Poel var en av huvudpersonerna på Idrottsgalan under måndagskvällen.

Det 25-årige dubbla världsmästaren och världsrekordhållaren fick priset Årets prestation och var tvåa i omröstningen till Jerringpriset efter OS-guldlaget i hoppning.

Enligt kompisarna som tog emot priset tittade Nils van der Poel på sista säsongen av Vikings i stället.

Egentligen är det så att han på träningslägret i tyska Inzell prioriterat att ställa om till kinesisk tid.

– Jag scrollade igenom galan nu på morgonen och kollade mina polare, men mer än så har jag inte sett. De skötte sig som jag hade förväntat mig, säger Nils van der Poel.

Nils van der Poel i OS-jackan.

Inte intresserad av priserna

Samtidigt så har galan och priserna inte så stor betydelse för honom.

– Jag tycker att det är superskoj att jag fått massa svenskar att engagera sig i att jag ska få en utmärkelse, det tycker jag är supertrevligt. Sedan om några farbröder och några damer i en jury tycker att jag är bättre på att åka skridsko än Sarah Sjöström är på att simma med en skada, jag kunde inte bry mig mindre riktigt. Det är kul att man har en kväll för att uppmärksamma idrotten så klart och folkets engagemang är jätteroligt, men utmärkelser är inte något jag är särskilt intresserad av, säger Nils van der Poel.

Vaknade mitt i natten

I stället går han lägger sig tidigt på kvällarna europeisk tid för att gå upp klockan fyra på morgonen.

– Jag sov till klockan var ett och sedan vaknade jag och såg att det kommit massa meddelanden på telefonen. Då tänkte jag att jag säkert hade vunnit något och sedan somnade jag om. Så vaknade jag klockan tre och kollade vad det var och sedan somnade jag om igen. Min tidsomställning till Kina är viktigare än galan, säger Nils van der Poel.

Vill inte stå på scen

Jerringpriset tycker han har ett värde eftersom det röstas fram av det svenska folket.

– Att få folk att rösta på mig på Jerringpriset är väldigt smickrande, det tycker jag är superkul. Prestationen som skridskoåkare vet jag själv vad jag har gjort på ett sätt som ingen annan vet, på ett sätt som några människor i en jury inte har en aning om vad jag gjort. Det vet jag redan, jag vill inte att folk berättar det för mig och ställer mig på någon scen. Det var inte därför jag ville göra det. Jag har fått två medaljer och ett diplom för mitt världsrekord som bekräftar vad jag gjort. Det var nice liksom. Det är ändå kul att de vill ett till pris för att de också vill uppmärksamma vad jag gjort, säger Nils van der Poel.

Bekräftelse av personligheten

Andraplatsen i omröstningen är ändå ett bevis på att han har blivit folkkär.

– Det är smickrande. På något sätt tror jag att det betyder har lyckats ta den del av ansvaret som det innebär att vara elitidrottare, där det inkluderar att vara underhållande. Det är också väldigt bekräftande för min persona att den uppskattas, för jag tror att det är mycket vad det handlar om, säger Nils van der Poel.

På stundande vinter-OS i Peking är Nils van der Poel storfavorit på 10 000 meter och 5000 meter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Leifby: Han är i särklass den märkligaste

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Nils van der Poel

Vinter-OS

Skridskor

Idrottsgalan

Jerringpriset