Robert Laul

Laul: Alla fattade grejen - utom TV3

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag pallade inte Viasats hejarklacksrapportering

Tidernas bästa, svenska vinter-OS?

I så fall är jag glad att jag inte följt de tidigare så här minutiöst.

Mitt bestående minne är ett OS i bortförklaringar.

Uppdrag soffpotatis är härmed över.

Det började med att chefen föreslog att jag skulle ligga i tv-soffan två veckor för att komma med andra infallsvinklar.

Sju pizzor, några kilo lösgodis och ett par gravöl senare gick jag över till Radiosporten.

Jag pallade inte ett skidlopp till med Viasats hejarklacksrapportering. Jag följde femmilen via radion och insåg vilket lysande ankare Susanna Andrén är (hon kommer från Partille förresten).

Alla fattade - utom TV3

SR levererade balanserad journalistik från ett skidlopp där Sverige gjorde hyggliga resultat. Jag slapp höra reportrar skicka "tack från hela svenska folket" till tävlingens 14:e bästa åkare. Det kan aldrig vara mediers uppgift utom möjligen i stunder av extrem och historisk framgång.

Hockeyn såg jag däremot och en vanlig dag hade krönikan grottat ner sig i att "King Henrik" fick abdikera inte mindre än tre gånger. Nu kom en dopningshistoria emellan. Att det var den stora grejen fattade alla utom TV3 som först levererade en ändlös analys av matchen, sedan missade de Nicklas Bäckströms presskonferens.

Jag påstår inte att de försökte mörka något, de tog upp skandalen men det kändes motvilligt, förvirrat och de bidrog inte med något som inte gick att läsa eller se på annat håll.

Det beror, tror jag, på samma syndrom som skidbevakningen och mycket annat Viasat ägnar sig åt: Deras magreflexer är inte journalistiska utan samarbetspartnerns.

En svensk - då finns 1000 bortförklaringar

Vad gäller de otillåtna substanser som sades komma från en allergimedicin reagerade jag som många andra: När det handlar om en svensk finns plötsligt tusen bortförklaringar. Vad hade vi sagt om det var en spelare i Kanadas lag? Eller en norsk skidåkare? Det stora ansvaret vilar på Bäckström och Sveriges läkarteam. Resten är bifrågor som för all del kan vara intressanta.

Bäckströms farmor får väl reda ut saken småningom, hon brukar kunna tala klarspråk. Eller kan Pollen Valencia sprida lite klarhet?

Förlåt, den var dålig.

Nu slapp i alla fall domaren hamna i fokus, kanadicken skötte sig bra.

Jag tycker det har varit något av bortförklaringarnas OS överlag. Ibland från de aktiva själva, lika ofta av diverse experter. Det började med att "domarna rånade" snowboardåkaren Sven Thorgren på en medalj. Skidskyttarna blev förkylda. Vinden tog tag i Victor Öhling Norbergs skidor. Underlaget var för sockrigt för Frida Hansdotter. Charlotte Kalla var jättesjuk. Det var smutspartiklar under curlingdamernas stenar. André Myhrers slalombana var för svår. Och till sist Tre Kronor som mest ägnade sig åt att angripa IOK.

Rädd att jag inte är bjuden...

Men det är väl som det ska vara. Norge skyllde ju på vallan när det gick trögt.

Tidernas bästa OS eftersom Sverige tog 15 medaljer, sa någon på tv.

Jag vet inte jag…jag tycker sju guld i Turin låter bättre. I Sotji blev det sex brons, sju silver och två guld. Båda kom i längdstafetterna som mest verkar vara ett skådespel för publiken.

Men det blir säkert trevligt i Kungsträdgården. Eller som Carolina Klüft avslutade sista Studio Sotji med:

– Då blir det fest!

Jag är rädd att jag inte är bjuden.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.