Dopningsskämtet som blev 'sanning'

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

SPORTBLADET

En norsk satirsajt har lurat ryska medier.

Därför uppges Marit Björgen, 33, vara dopad.

I lördags tog Marit Björgen, 33, hem tremilen – hennes tredje guld i Sotji-OS. Vid klockan 16.00 samma publicerade den norska satirsajten www.5080.no en artikel om norskan.

Där hävdade satirsajten att IOK (internationella olympiska kommittén) hade bekräftat att man ”hittat spår av Marit Björgen i ett dopningsmedel”.

”Bevisat att sporten är smutsig”

Satirsajten skriver att i en analys av det förbjudna ämnet methylhexaneamine, som Evi Sachenbacher-Stehle under OS testades positivt för, såg man onormala värden av Marit Björgen.

– Jag är chockad. Om det här stämmer är det väldigt allvarligt. Inte nog med att vi har bevisat att sporten är smutsig, men nu är alltså inte de olagliga medlen rena, säger TV2:s dopningsexpert Mads Kaggestad i artikeln.

Lurat sajter i Ryssland

– Marit Björgen är kraftfulla saker. Om det finns droger på marknaden som innehåller Marit Björgen kan det förstöra sporten. Det skulle vara en stor fördel att använda Marit Björgen-medel, de som inte använder det är chanslösa.

Artikeln, som även har publicerats med en Dagbladet-url, har lurat sajter i Ryssland. Därför pekar de nu ut Marit Björgen som dopad.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN