Amerikansk fotboll

Seattles mäktiga Super Bowl-kross

Av: 

Petter Westin

SPORTBLADET

Seahawks stoppade Denvers ’superanfall’ och tog klubbens första titel

Seattle Seahawks är Super Bowl-mästare.

Nattens 43–8-seger mot Denver Broncos var en förkrossande uppvisning.

– Det här är ett otroligt lag, säger coachen Pete Carroll.

Det skulle bli tidernas final. En mäktig kraftmätning mellan Seattles monsterförsvar – och Denvers drömanfall.

Men för Peyton Manning & Co blev Super Bowl bara en enda lång mardröm.

Det började redan i matchens första offensiva spelsekvens, då Broncos tappade in bollen i eget målområde efter en miss i kommunikationen. Safety, 0–2 och bollen till Seattle.

– Vi var inte skärpta när matchen började, säger Manning.

Nollat för första gången

Kollapsen fortsatte genom hela den första halvleken, med bland annat två ödesdigra interceptions från Broncos-quarterbacken. När Bruno Mars och Red Hot Chili Peppers äntrade scenen ledde Seattle med 22–0. Första gången Denvers rekordanfall blivit nollat i en halvlek den här säsongen.

– Allt handlar om att skapa historia. Det här var en dominant insats av hela laget, säger Seattles försvarsstjärna Earl Thomas enligt AP.

Manning: ”Besvikelse”

Och visst var det så – Seahawks bjöd på en komplett, kraftfull uppvisning. Försvaret dominerade fullständigt. Offensiven fick en bekväm resa mot ett desillusionerat Broncos. Och special teams bidrog ordentligt: När Percy Harvin sprang in en touchdown direkt efter halvtidsvilan, gick luften ur matchen totalt.

Till slut vann Seattle med 43–8, efter att Demaryius Thomas fångat en tröst-touchdown i den tredje quartern. Det var allt Denver mäktade med offensivt.

–  Att avsluta säsongen så här är helt klart en besvikelse, säger Peyton Manning.

”De förtjänar det”

För Seahawks var det den första Super Bowl-titeln i klubbens historia.

– Det här är ett otroligt lag. Det tog oss fyra år att komma hit men killarna har alltid gått i rätt riktning. De hade inte accepterat någonting annat än att vinna den här matchen, säger Pete Carroll, 62-åringen som coachat laget sedan 2010.

Lika stolt var Richard Sherman, den kontroversielle men briljante cornerbacken.

–  Vi har jobbat hårt, varit väldigt hängivna och laget förtjänar det. Russell Wilson, Earl Thomas och Kam Chancellor, de förtjänar det. ”Legion of Boom”, baby, säger Sherman.

25-åringen njöt av att besegra Denver, och av att stoppa den quarterback som slog alla tiders säsongsrekord för touchdowns och passnings-yards i grundserien..

– Peyton Manning kan gå till historien som tidernas bästa spelare, och det är en välsignelse bara att ha möjligheten att spela mot honom. Jag kan inte fatta det, säger Sherman.

Smith MVP

Linebackern Malcolm Smith, 24, utsågs till matchens mest värdefulle spelare. Det var första gången på elva år (Dexter Jackson, Tampa Bay) som en försvarsspelare tog hem titeln.

Han stod för nio tacklingar och snodde åt sig en fumble – men framför allt returnerade han en interception för 69 yards i slutskedet av den första halvleken.

– Det är otroligt. Jag sitter fortfarande här som om… Jag är i chock, sa han till NFL Network strax efter matchen.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Amerikansk fotboll

NFL