’Värsta var 1987 – då åkte alla tre lag ur...’

Björn Hellberg står bakom sina klubbar oavsett resultat: ’Är viktigt att vara lojal’

Björn Hellberg var på plats i London med svenska fans då Sunderland spelade Ligacupfinal i mars. Dessvärre blev det förlust.
Björn Hellberg var på plats i London med svenska fans då Sunderland spelade Ligacupfinal i mars. Dessvärre blev det förlust.

Björn Hellberg är en härdad supporter.

Innan Laholms FK tog tre poäng i går hade det gått drygt två månader s­edan något av hans favoritlag vann en match.

– Men det värsta var år 1987, då ­åkte alla tre ur, säger Hellberg.

Björn Hellberg håller på Halmstad BK i allsvenskan.
Björn Hellberg håller på Halmstad BK i allsvenskan.

Det är tre lag på tre helt olika nivåer som Björn Hellberg fattat tyckte för; Laholms FK i division tre, Halmstads BK i allsvenskan och Sunderland i Premier League.

Kopplingen till de båda halländska är geografisk. Den till Sunderland helt annorlunda.

– Det finns tre skäl till varför jag håller på dem. Det första är att jag alltid läste Rekordmagasinet när jag var liten. I varje nummer var det en lagbild och när jag såg Sunderlands tyckte jag att de hade så vackra dräkter, säger Hellberg.

Inte muntert

– Det andra är att jag en gång h­örde Evert Taubes ”Eldarevalsen” och i den sjunger han ”ifrån Sunderland till Santa Cruz”. Det tredje är att jag tyckte om deras smeknamn ”Svarta katterna”, fortsätter han.

Tabellerna är just nu allt annat än munter l­äsning för tennisoraklet, författaren och tv-profilen Hellberg.

”Ett ganska modest facit”

Sunderland har nio raka matcher utan seger, Halmstad har fyra och Laholm har tagit tre av sex möjliga poäng i inledningen av sin serie.

– Det är ett ganska modest facit, men det värsta var år 1987. Då åkte alla tre ur. Jag var i Barcelona på Davis Cup när jag fick veta det. Det var skyfall och efter matchen gick jag hem till mitt hotell i åskan. En annan journalist kom förbi med sin bil och frågade om jag ville ha skjuts. Jag sa ”nej, allt annat är ändå förlorat.”

Men de skrala resultaten är ingenting som tynger Björn Hellberg.

Tvärtom, han ser positivt på motgångarna.

– Det är viktigt att vara lojal mot sina lag. En sann supporter utsätts för lidande och det är en fördel. För när de sällsynta framgångarna väl kommer betyder de så mycket mer.

50 KÄNDISAR SVARAR: DE ÄR VÅRA FAVORITLAG

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.