Norrman utmanar Ogier i VM-rallyt

Publicerad:
Uppdaterad:

Mästaren Sébastien Ogier var lika lugn och stillsam som vanligt.

Utmanaren Andreas Mikkelsen sken som en sol efter första dagen i Svenska rallyt.

– Det har varit en fantastisk dag, säger Mikkelsen.

Att Sébastien Ogier leder VM-rallyt är ingen överraskning. Den förre skidläraren från franska Alperna vann både i Sverige och hela VM förra säsongen.

Närmast honom är resultatlistan mera överraskande. Norrmannen Andreas Mikkelsen, som vann onsdagens korta inledning i Karlstad, följde upp med riktigt bra körning i sina egna hemtrakter, norr om Kongsvinger. Sträckan i norska Finnskogen vann Mikkelsen båda gångerna den kördes. Andra gången förde det honom till ledning totalt, knappt före Ogier.

Fransmannen vann dock den avslutande mörkersträckan i Torsby, och återställde ordningen. Han är nu nästan sex sekunder före Mikkelsen, och drygt tolv sekunder före finländaren Jari-Matti Latvala, som vann rallyt 2012. Alla tre kör Volkswagen – en förvånande dominans.

Gärna mer i Norge

24-årige Mikkelsen är tättrions oväntade inslag.

– Det var roligt att se alla vänner, och min familj, komma till sträckorna och heja. Det är absolut något speciellt. Jag önskar vi kunde köra mer i Norge, säger Andreas Mikkelsen.

Men så blir det inte i denna tävling. På fredagen kör man öster om Hagfors, även in i Dalarna. Väderprognoserna talar om plusgrader och risk för regn. Inte bra i VM:s enda vinterrally.

Mikkelsen vill förstås hellre ha snö. Men han hoppas ligga bra till även om underlaget blir slitsamt.

– Vi har sparat däck, så vi ska klara oss, säger han.

Ogier nära gränsen

Norrmannen jagar gärna Ogier.

– Han är väldig, väldigt snabb. Men vi ska göra vårt bästa. Vi har gott tempo och god rytm nu, i alla moment, försäkrar Andreas Mikkelsen.

Som vinnare av Monte Carlo-rallyt fick Sébastien Ogier köra först under torsdagen.

– Det var tufft. Att vara först på vägen är alltid svårt. Vi gjorde ett riktigt bra jobb. Jag tryckte på bra hela dagen, nära gränsen nästan hela tiden, beskriver världmästaren.

Estländaren Ott Tanak, i en Ford, är rallyts stora skräll på fjärde plats.

Pontus Tidemand är nia, nästan 45 sekunder efter Ogier.

– Vi ska göra några små förändringar, både med inställningar och körning, sade Tidemand till media efter torsdagens sista sträcka.

MICKE LARSSON/TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally