Thorén: Kraftmätningen i dag ger svar

SPORTBLADET

KUUSAMO. Mindre maxstyrka, högre fartpass, mer varierad frekvens i åkningen, större fokus.

Med blotta ögat är det lätt att konstatera att Charlotte Kallas ändringar gjort henne rappare.

Låt oss vänta till åtminstone efter dagens skejtlopp med att bestämma om det gör henne till ett OS-hopp på allvar.

Ska du se världscupen på tv i dag?

Då kan jag rekommendera en urspännande duell med flera dimensioner på damernas 10 km skejt.

Efter ett mycket starkt lopp i sin svagaste (är det fortfarande så?) teknik, klassisk stil, på 5 km, går Charlotte Kalla ut i skejtjakt bara fyra sekunder efter Therese Johaug i dagens jaktstart.

De kommer att åka tillsammans under merparten av milen.

Och det kommer att vara ett unikt tillfälle att studera dessa två skidstjärnor.

Norges längdprinsessa, den lilla nätta Therese Johaug, 25, har gjort ungefär tvärtom mot vad Sveriges största kvinnliga skidstjärna, 26-åriga Charlotte, har gjort.

Johaug har lagt in maxstyrka för överkroppen för att bygga muskler, hon försöker utveckla sin ”elvispfrekvens” till lite längre tag.

Charlotte Kalla däremot bygger inte mer muskler. Hon har tränat uthållighetsstyrka för både ben och armar och hon har ökat farten på sina snabbaste fartpass för att pulsnivån ska bli mer tävlingslik.

Gemensam för de båda är dock att de ökat kvalitén och fokus på träningarna.

För Charlotte Kallas del märks det i självförtroende och energi.

Man kan också se att hon åker rappare.

Mer komplett åkare i dag

OS-programmet är individuellt sett inte till Charlotte Kallas fördel. Men hon har med förändringarna och inriktningen på att utveckla den klassiska tekniken de senaste åren blivit mer komplett.

”Man får jobba på de bitarna som kan ge OS-guld”, säger hennes tränare Magnus Ingesson.

Jag satt i går kväll och talade en stund med Magnus på telefon. För att ringa in förändringarna som varit mer avgörande än andra under sommaren och hösten.

Vi hade ett liknande samtal för ett år sedan. Då satt jag på ett hotellrum i Gällivare och svaren var mer oroande. Charlotte Kalla och Magnus Ingesson hade märkt att något saknades, att kurvan vänt ner eller i alla fall stagnerat.

Nu är Charlotte Kalla på väg upp.

Ett likande skejtbesked vill vi ha från Marcus Hellner under söndagen.

Han gjorde ett okej klassiskt lopp i går, men i dag är hans bästa gren.

Nelson fick sin belöning

Lördagen i övrigt då? Tja, det fanns en hel del att notera.

Lördagens citat: ”I dag kände jag mig som en tjockis”. Calle Halfvarsson menade förstås inte att vara oförskämd mot någon. Men han var tung i kroppen. Hade inte sovit en sekund efter fredagens mängder av koffeindryck. 

Lördagens överraskning: Lars Nelson, elva och bäste svensk. Inte motiverad till den hårda träningen tidigare (coolare med telemark) har han tagit sig genom landslagets sommarpass, inte brutit ihop när han sett ryggarna på Olsson och Hellner försvinna. I går fick han sin belöning – det kan räcka till en OS-plats. Efter loppet träffade han SOK:s sportchef Peter Reinebo. De skrattade lite åt senaste gången de såg, på ungdoms-OS för flera år sedan. ”Det var då du körde fel” sa Reinebo. ”Dåligt skyltat” svarade Nelson.

Lördagens mamma: Britta Norgren Johansson var vass i fredagens sprint och på 20:e plats i går. Britta, som chockade oss alla i Turin-OS 2006, lämnade landslaget, fick en liten dotter för två år sedan, hittade glädjen och självförtroendet igen.

Britta åker till OS, men bara om hon har något där att göra. Och visst har hon det.

Lördagens tomte: Kom och gick bakom Charlotte Kalla i den mixade zonen. Vi är ju nära Rovaniemi och tomtefar och tomtemor här i Kussamo är röda och granna. ”Snart jul” sa Charlotte Kalla när tomten dansade förbi.

Det var så nära adventsstämning som jag kommit den här helgen.

ARTIKELN HANDLAR OM