Gulldén: ”Jag såg ingen framtid med honom”

SPORTBLADET

Svenska stjärnan hade hoppat av landslaget om Klingvall fortsatt

Foto: Isabelle Gulldén hade strejkat från landslaget om Torbjörn Klingvall hade fortsatt som förbundskapten.

Spelarkritiken fick Torbjörn Klingvall att avgå.

Sveriges största stjärna och lagkapten avslöjar nu att hon hade vägrat spela i landslaget om Klingvall hade fortsatt.

– Jag såg ingen framtid i landslaget med honom, säger Isabelle Gulldén.

Missnöjet hos spelarna, flera av dem ledande i landslaget, mot förbundskaptenen Torbjörn Klingvall hade pyrt under lång tid.

Till slut hamnade den i media när TV4 avslöjade den för två veckor sedan.

Det har rapporterats om spelarstrejk om Klingvall hade suttit kvar.

I dag avgick han efter bara ett drygt år på posten och nu väljer två av de största stjärnorna att berätta om kritiken.

– Jag tror det här var enda lösningen. Det här hade blivit för jobbigt. Nu kan vi gå vidare. Nu startar vi om på nytt med skitviktiga matcher där vi måste vara på topp mentalt och allt, säger Johanna Ahlm till Sportbladet.

Hade du varit en av dem som bojkottat landslaget om Klingvall fortsatt?

– Jag vill inte prata om bojkott av landslaget. Jag vet inte hur långt det hela hade gått. Men jag är en av dem som framfört mina åsikter. Och det känns som de åsikterna har förbundet tagit åt sig nu.

”Kemin har inte funkat”

Lagkaptenen Isabelle Gulldén medger dock utan omsvep att hon inte hade spelat mer i landslaget under Klingvall.

– Ja. Så är det. Jag tycker om ”Tobbe” som person men jag såg ingen framtid i landslaget med honom och den kemin har tyvärr inte funkat. Det ska vara kul att komma till samlingarna. Man ska känna att det går framåt och att vi utvecklas. Som jag sa i Sportbladets handbollspodd så har vi snarare blivit sämre, säger Gulldén.

Ahlm:

– Men det här har inte hänt på en vecka. Det har handlat om saker som vi velat förbättra sedan lång tid tillbaka men inte fått någon respons på.

– Jag har varit lagkapten och suttit i många möten fram och tillbaka. Jag har sagt vad jag tyckt och tänkt. Det har varit en öppen kommunikation med Tobbe, säger Gulldén.

”Ohållbar situation”

Det handlar inte om någon enskild händelse utan en lång rad mindre saker som sammantaget gjort situationen ohållbar.

– ”Tobbe” har sin stil och sin handbollsfilosofi och den passar helt enkelt inte in vårt lag. Det passade inte ihop. Det har inget med honom som person att göra. Alla äktenskap slutar inte lyckligt och det gjorde inte det här, säger Ahlm.

Gulldén:

– Jag tror att Tobbe är en jätteduktig utbildningstränare, men det är kanske inte riktigt det landslaget behöver för här är man redan ganska utbildad. Det handlar om resultat och att få ut 100 procent i ett landslag.

Det låter som en felrekrytering från början – håller du med?

– Ja. Man kan ju aldrig veta och ingen av oss gick in med den inställningen från början. Men med facit i hand så var det det, säger Gulldén.

Förtroende för Sivertsson

Nu tar assisterande förbundskaptenen Thomas Sivertsson, som tillträdde samtidigt som Klingvall men dock varit specialtränare också under förre förbundskaptenen Per Johansson, över.

Men är inte Sivertsson en del av Klingvalls stil och handbollsfilosofi?

– Nej, vi tycker faktiskt inte det. Jag tycker att han har hållit gansak låg profil, han har mest funnits där. Jag tror han har allas fulla förtroende, säger Ahlm.

Nästa samling är i mars och då väntar ett dubbelmöte i EM-kvalet mot Serbien, som just nu är i VM-semifinal på hemmaplan sedan man slagit ut regerande världsmästarna Norge i går.

– Nu är det 100 procent fokus på Serbien. Nu får hela laget ta ett stort ansvar och hjälpa Thomas och varandra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll