”Det blev någon öl för mycket”

De tre norska syndarna Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bö och Johannes Thingnes Bö mötte norsk press i dag.

Trion, som skämde ut sig vid världscupavslutningen i Pokljuka, bad i dag om ursäkt för att ha druckit alkohol och släppt ut däckluften i parkerade bilar.

– Vi är ledsna över vad vi gjort mot alla ungar som ser upp till oss, säger Tarjei Bö.

Det var i går som en norsk landslagstrio bestående av Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bö och Johannes Thingnes Bö avslöjades att ha festat väl hårt på världscupsavslutningen i Pokljuka mars. Efter en blöt utekväll gav sig trion ut från truppens hotell och släppte ut luft i däck på parkerade bilar. Detta gick ut över både svenska vallateamets buss och österrikare.

Vid en extrainkallad presskonferens under fredagsförmiddagen mötte trio pressen för att förklara sina handlingar.

– Jag kan lova att vi inte kommer att göra om det vi gjorde. När vi är ute på mästerskap och gör bra resultat är det alltid en liten fest, men detta kommer kommer aldrig att upprepa sig på det här sättet, säger Tarjei Bö.

Björndalen drabbad

Men det var inte bara svenskar och österrikare som fick lida av trions upptåg. Ole Einar Björndalens BMW stod parkerad utanför hotellet och gick också lufttomma däck till mötes.

– Det är inte kul men vi måste stå för vad vi gjort. Jag har läst på flera ställen att vi var fulla med det vill jag dementera, säger Tarjei Bö.

– Det var menat som ett skämt, men jag inser nu att det inte var väldigt smart. Vi bad om ursäkt och tränade tillsammans dagen efter, säger Hegle Svendsen till VG.

Det norska skidförbundet har reagerat kraftigt efter händelsen. Samtliga tre skidåkare har fått en varning och dessutom beslutat att hålla tillbaka 100 000 norska kronor i bonusar och stipendium. Det är pengar som Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bö och Johannes Thingnes Bö går miste om.

Ångerfulla

– Vi ser inte på detta om ett slag straff, utan snarare en konsekvens av att de har brutit mot kontraktet de har med förbundet, säger sportchefen Per Arne Botnan till VG.

Och trion accepterar ”konsekvenserna”.

– Vi är ledsna över vad vi gjort mot förbundet och sponsorer, men också för alla ungar som ser upp till oss, säger Tarjei Bö.

Lillebror Johannes är ångerfull i dag.

– Vi var precis färdiga med OS och hade lutat oss tillbaka lite grand. Då är det alltid fint att kunna ta en öl eller två, men denna gången blev det nog en eller två för mycket, säger Johannes och fortsätter:

– Vi var ute och representerade Norge och då säger det sig självt att man inte ska hålla på så här. Jag är 20 år och gammal nog för att kunna stå för mina enkla val.

”Gillar att festa”

Svenske skidsktten Björn Ferry menade under gårdagen att fylleupptåget förstärker bilden av Emil Hegle Svendsen som en ”bad guy”. Men där håller norrmannen inte med.

– Jag har aldrig sett mig själv som en ”bad guy”. Alla har väl lite ont och gott i sig, och jag försöker bara vara mig själv. Jag har aldrig gömt det faktum att jag gillar att festa, men jag har aldrig tidigare festat under världscupen. Men det händer att vi tar en öl eller ett glas vin efter sista loppet på en söndag.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN