Thorén: Ny offensiv skejtstil – då blir hon ännu vassare till VM

Foto: Charlotte Kalla, just nu på SM-veckan i Sundsvall, ändrar sin teknik.
SPORTBLADET

SUNDSVALL. Mitt i ett ovälkommet virus har Charlotte Kalla funnit ett nytt VM-vapen.

Hon har specialstuderat de manliga stjärnorna, tränat extra med herrarnas förbundskapten och utvecklat en mer offensiv skejtstil.

En av världens absolut främsta skejtåkare kommer att bli ännu vassare till VM.

Det är på många sätt väldigt mycket Charlotte Kalla. Hon förvandlade det lilla missnöje som fanns efter Tour de ski till fokuserad, konstruktiv handling.

Hon hann knappt komma till lägret på hög höjd i Livingo efter Touren innan hon och herrarnas förbundskapten Joakim Abrahamsson slog sig ned framför datorn och specialstuderade hur Marcus Hellner, Daniel Richardsson och Dario Cologna åker fri stil.

Charlotte Kalla har inför säsongen jobbat med att få en effektivare teknik, men utfallet i världscupen har inte blivit som förväntat. Därför gjorde hon omtag.

Sen gick hon ut med Joakim Abrahamsson och tränade. Det handlar om att komma upp i höft, få med sig trycket från bålen, optimera samspelet mellan överkropp och underkropp samt att åka med lite längre skär.

”Han sa till mig att överdriva, jag tyckte att jag åkte dubbelvikt, men det blev visst lite grann som killarna. Det kändes som att det drev på lite”, berättar Kalla.

Slipar på detaljerna – även i klassisk stil

När sedan förkylningen slog till på allvar och Charlotte Kalla inte kunde tävla i Otepää fortsatte hon att nyttja tillfället – mer träning, mer fokus på tekniken och offensiv i tanken.

I dag kommer förbundskaptenerna stå på läktaren i Sundsvall och se om Charlotte Kalla kan hålla sin teknik i den fria stilen. Teknikförändringen kommer att sitta till VM. Och det kommer göra Kalla till en ännu bättre skejtåkare.

Även i klassisk stil fortsätter Charlotte Kalla att slipa på de tekniska detaljerna. Stakningen satt i gårdagens första SM-distans, teamsprint, Charlotte Kalla blev femma i tillsammans med sin klubbkompis Mia Eriksson från Tärendö (Anna Haag och Eva Svensson, Mora, vann).

Efter SM handlar mycket för Charlotte Kallas del att slipa formen.

Tidigare år hade hon blivit stressad av sjukdomarna som stört uppladdningen, men inte nu.

Jag träffade henne ett flera gånger under gårdagen. Det var en avslappnad, glad och till synes mycket harmonisk Charlotte Kalla.

Oron som gnagde inombords för någon vecka sedan blåstes bort på skidstadion på Södra berget.

Kalla kan bjuda på ett riktigt roligt VM.

ARTIKELN HANDLAR OM