Nu börjar det – på riktigt

Av: Björn Forsgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Dags för första bergsetappen i Tour de France

Halva touren är genomförd.

Men det är först nu agnarna ska sållas från vetet i Tour de France.

– För killarna som siktar på den totala tävlingen är det nu det börjar, säger experten Magnus Bäckstedt.

Tour de France kliver i dag in på etapp nummer tolv och det är också först då den riktiga prövningen börjar för de tävlande i Tour de France.

Nu kommer man in på bergsetapperna som blir dödsstöten för vissa – och den avgörande grunden till en bra placering för andra.

De elva etapper som passerats har i första hand bara handlat om att hänga med toppstriden för de som ska vara med i toppen när hela touren summeras.

”Olika för varje tour”

– Är man en kille som ska åka för totalen, med allt vad det innebär i bergen, finns det ingen anledning att vara hundraprocentig innan första bergsetappen. Det är lite olika, det är ju olika för varje tour så det gäller att förbereda sig rätt innan, säger Magnus Bäckstedt, tidigare proffscyklist men numera expert för Eurosport i England.

Av tradition brukar första bergsetappen innebära en hel del överraskningar.

– Det brukar kunna bli det. Jag har sett en och annan som klappat igenom, säger Bäckstedt.

– Det brukar vara vissa som det går jättebra för, som är perfekt förberedda och klara för det, och vissa som det verkligen tar en eller två bergsetapper innan man kommer in i det hela.

2 000 meter över havet

130 kilometers svag lutning följt av 17 kilometers brantare tar de tävlande för första gången i år över 2 000 meter – och då väntar ytterligare 13 kilometers stigning till målgången i Luz Ardiden.

Sedan väntar ytterligare sju tuffa linjelopp innan de två sista etapperna avslutas med den mäktiga målgången i Paris.

Favoriterna då? Ja, det är alltjämt öppet i toppen.

– Fortfarande är det ett gäng med killar som är favoriter. Schleck-bröderna (Frank och Andy), Contador (Alberto) och Cadel Evans, är de som i min bok är de stora hoten till en totalseger.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN