Mannen bakom Vettels succé

SPORTBLADET

Fystränare från Finland har hjälpt dubble F1-mästaren nå framgång

Han är lång, han är blond och en av F1:s mest eftertraktade.

Han är mannen bakom Sebastian Vetel.

– Vi tillbringar så mycket tid tillsammans att det känns som om vi är gifta med varandra, säger Tommi Pärmäkoski.

Foto: Äntligen Vettel fick höja bucklan med fyra deltävlingar kvar.

När Sebastian Vettel vann sin andra VM-titel så fanns det en person som han tackade mer än alla andra. Det var inte hans flickvän, inte heller hans familj, hans stallchef Christian Horner eller hans mentor Helmut Marko.

Det var hans fystränare från Finland.

– Det finns en person som står i förgrunden för mig, vi tillbringar mer tid tillsammans än vad jag gör med någon annan under säsongen. Det är min personlige tränare Tommi Pärmäkoski, säger Sebastian Vettel till internationella medier.

– Han har sett till att jag inte förlorat fotfästet vid något tillfälle under året, han såg till att jag stod på marken och såg till att jag inte lät tankarna flyga bort mot saker som jag själv inte kunde kontrollera.

Den före detta ishockeymålvakten har arbetat tillsammans med Sebastian Vettel sedan hösten 2008. Innan McLarens teamläkare Aki Hintsa såg till att hans landsman kom till Sebastian Vettel och F1 spelade han collegehockey i USA och arbetade han med finlands damlandslag i ishockey.

Är 300 dagar tillsammans

Numera har han inte tid för så mycket annat än Sebastian Vettel. De båda tillbringar ungefär 300 dagar tillsammans, de reser tillsammans 200 dagar om året och de bor åtta kilometer från varandra i Schweiz.

– Jag reser med honom till alla F1-lopp och vi tränar tillsammans hemma i Schweiz. Det har gjort att vi inte bara är kollegor utan också bra vänner, säger Pärmäkoski till Sport Bild.

– När han är uppspelt så bromsar jag honom, när han är deppig så motiverar jag honom. Ingen arbetar så nära honom som jag och jag finns alltid där för honom.

Han sköter Sebastian Vettels fysträning, massage och mentala träning, han ansvarar också för hans dagliga schema och är självklart den som bär hjälmen, ser till att rätt dryck finns i flaskan inför loppet och håller solen eller regnet borta med ett paraply inför starten av ett lopp.

”Ingen övermänniska”

– När vi arbetar tillsammans så handlar det alltid om just den dagen som vi lever just så. För mig är Sebastian ingen övermänniska, utan jag tar varje dag så som den är och jag försöker att göra ett bra arbete tillsammans med honom varje dag, säger Tommi Pärmäkoski till Motorsporttotal. Han är övertygad om att Sebastian Vettel kommer att fortsätta vinna i år - även om han har säkrat VM-titeln. Kvar finns möjligheten slå rekordet på 14 pole positions på en enda säsong. Sebastian Vettel hade 12 inför dagens kval och därefter har han tre chanser till.

– Han avskyr att förlora. Om jag slår honom i badminton, squash eller tennis så vill han inte sluta. Vi spelar så länge till dess att han vinner igen. Förr kunde jag vinna rätt klart, men han har blivit bättre och han försöker alltid att bli bättre. Det är samma sak när vi tränar som när han kör F1, säger Tommi Pärmäkoski.

– Han vill vinna VM igen och han vet vad han måste göra för att nå det. Han måste arbeta vidare med koncentration, med stallet, bilen och med sin kropp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1