Från McDonalds – till 50 miljoner

SPORTBLADET

Så blev Daniel Cates, 21, bäst i världen

Han är 21 år gammal men har plussat vansinniga 50 miljoner kronor bara sen januari 2010.

Men vägen till pokertronen har varit allt annat än spikrak för superstjärnan Daniel "jungleman12" Cates.

– Jag förlorade så mycket att jag var tvungen att jobba på McDonalds, säger han.

Foto: Daniel Cates

Daniel Cates är en av de många framgångsrika pokerspelare som börjat med i stort sett tomma händer och spelat upp sig till mångmiljonärer.

Skillnaden mellan Cates och de flesta andra är att han började sin resa så sent som för tre år sedan, en tid då många av de största förlorarna för länge sen lämnat nätpokern och i princip varenda bord är tufft.

Cates, framförallt känd som "jungleman12" på Full Tilt Poker, fick stora rubriker för första gången i slutet på 2009 när han tappade 500 000 dollar, drygt tre miljoner, mot svenske Viktor "Isildur1" Blom. Men sedan dess har det mesta pekat spikrakt uppåt för amerikanen. Han var bäst i världen online 2010 och har plussat vansinniga 7,5 miljoner dollar – knappa 50 miljoner kronor – på mindre än ett och ett halvt år.

"Fyra timmar per dag"

– Jag har lagt ner mycket tid och energi, jag har spelat massvis med händer och volymen är det viktigaste.

– Jag har tittat på video, läst böcker, spelat mot mängder av motståndare och antecknat en mängd detaljer. Jag har nog spelat tre eller fyra timmar per dag i snitt, säger han i en stor intervju med engelska magasinet Bluff Europe.

Daniel Cates var alltså 17 år gammal när han började spela poker. Men det blev inte direkt någon omedelbar succé för den dåvarande studenten. Han började förlora – mycket – både online och i de lokala livespelen innan det vände. Ett tag gick det så dåligt att han var tvungen att ta ett jobb på McDonalds för att ha råd md pokern.

– Jag förlorade en massa pengar och hade ingen bankrulle. Ärligt, när jag jobbade på McDonalds var jag inte särskilt motiverad och jag ville bara spela på lägre nivåer och försöka vinna där. Det som verkligen fick mig motiverad var när jag såg att jag kunde vinna på lägre nivåer.

"Blev inspirerad"

– När jag vann några hundra dollar för första gången tänkte jag att "shit, jag kan verkligen vinna på poker". Det inspirerade mig till att bli bättre för att kunna fortsätta vinna.

Daniel Cates har vunnit mycket av sina pengar genom att spela NL Hold'em heads-up online, en disciplin där han anses vara en av de vassaste spelarna i världen. Som de flesta andra pokerspelare försöker han bredda sitt spel – han lovar att det blir mer livespel framöver.

– Jag tänker spela många live-events, inklusive WSOP. Jag spelar en hel del PLO nu också, även six-max, och jag försöker lära mig mixed games-spelen. Det blir en del 2-7 Triple Draw, fast på lägre nivåer. Men det blir framförallt mer och mer liveturneringar, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker