Holm: Jag blir inte förvånad om Robin vinner US Open i år

SPORTBLADET

En enda spelare har vunnit två titlar på ATP-touren i år.

Rafael Nadal eller Roger Federer?

Nej, ur led är tiden.

Hans namn är Robin Söderling.

Foto: Sportbladets tennisexpert Stefan Holm.

Västgöten hade ett fantastiskt 2010, då han försvarade finalplatsen i Öppna franska, besegrade Roger Federer, vann sin första Masters-turnering och fortsatte att klättra på rankingen, trots att han inledde året som nummer 8.

Minns du hur säsongen började, då?

Robin Söderling spelade sin första turnering i Chennai och lämnade Indien med ett plågat ansiktsuttryck, som om han drabbats av Montezumas hämnd. Det förklaras med att han gjorde en riktig skitmatch och föll direkt mot den då 100:a-rankade Robby Ginepri.

Hur reser man sig efter en sådan smäll? Söderling åkte vidare till Melbourne, där han i årets första Grand Slam-turnering blev utslagen av en annan medelmåtta, Marcel Granollers.

Det är lätt att förtränga, men Tibros bidrag till världstennisen brukar vara svårstartad som en gammal bil med urladdat batteri och fastfrusen handbroms.

Att han, av alla spelare, skulle vinna två av säsongens tre första turneringar är lika väntat som att tomtefar dansar runt midsommarstången och sedan tar kvasten till Blåkulla.

Inför 2011 hade han (Söderling, inte tomten) vunnit totalt sex titlar, varav fyra under det senare halvåret. Det är ingen tillfällighet. Han brukar skörda titlar under svenska äppeltider och det är det som gör säsongsinledningen så intressant.

Kommer bli bättre

Robin Söderling är hetast av de heta, har vunnit två titlar på tre turneringar, 13 av 14 matcher, men det hindrar mig inte att tro att han kommer att bli bättre och bättre ju längre säsongen lider.

Att 26-åringen har tangerat sitt årsbästa och vunnit två titlar sex veckor in på säsongen ser jag mest som ett bevis på att han har förändrat sin självbild.

Söderling är fyra i världen, även när han ser sin spegelbild. Han har slutat att prata om ”de fyra stora” och uppträder i stället som att han är en av dem, vilket han bevisligen är.

Man kan inte längre tala om tur när han, som i Rotterdam, räddar en matchboll mot Philipp Kohlschreiber, vinner två jämna set mot Michail Juzjnyj och slår Jo-Wilfried Tsonga med 2-1 i finalen.

Inte längre stressad

Robin Söderling blir inte stressad längre, avsett situation, motståndare och placering i banan. Han spelar avslappnat även på de matchavgörande poängen och det är det som skiljer de stora spelarna från resten.

Fortsätter Söderling att uppträda med samma pondus, lugn och respektlöshet blir jag inte förvånad om han vinner sin första Grand Slam-titel i år.

Öppna franska?

Wimbledon?

Nej, Robin Söderling skördar bäst framåt hösten, så håll ut tills tenniscirkusen når ”the Big Apple”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis