Ferrys blåsning mot Sportbladet

avJohan Flinck

”Det roligaste jag gjort”

Foto: bildbyrån
LUSTIGKURRE Björn Ferry gillar att skrämma och lura folk. I höstas föll även Sportbladet offer för skidskyttens skojerier.

CHANTY-MANSIJSK. I oktober berättade Björn Ferry över ett uppslag i Sportbladet om det fruktansvärda mardrömspasset i trapporna till hoppbacken i Garmisch-Partenkirchen.

Nu avslöjar OS-mästaren att alltihop var en bluff.

– Jag har aldrig ens varit där, skrattar Ferry.

I september läste Sportbladet på Helena Ekholms blogg om hur damlandslaget kört en ny trappträning i skogen utanför Ruhpolding. Vi ringde då upp Björn Ferry för att fråga vilket som var det värsta passet han och herrarna kört på försäsongen.

– Äh, det var väl inget, sa han om damerna.

– Vi var i hoppbacken i Garmisch-Partenkirchen och sprang i trapporna där förra veckan.

Ferry började beskriva hur man hade sprungit uppför de 600 trappstegen tio gånger om och tagit hissen ner mellan varje gång. Totalt höll man på i två timmar.

– Man såg lite dubbelt till slut så det var svårt att se var man skulle sätta fötterna någonstans. Det här är det värsta jag gjort, sa Ferry.

Blev ett uppslag

Mardrömspasset blev ett uppslag i Sportbladet där vi också hade ringt till Anja Pärson och Charlotte Kalla och frågat dem om deras värsta träningspass. Men nu under VM avslöjar Ferry att alltihop var en stor bluff.

– Jag har aldrig ens varit där. Men vi har haft väldigt roligt åt det, garvar Ferry.

– Det är fan det roligaste jag gjort (skratt). Men det var inget planerat, historien liksom bara växte när du frågade vidare. Hoppas du inte blir sur.

Nej, det är lugnt. Jag måste ju utgå ifrån att det du säger i intervjuer är sant.

– Precis. Men brudarna blev jävla stressade när de läste det och det är många andra som kommit fram och sagt ”jag läste hur j-a hårt ni kört”.

Ferry har då hållit god min i elakt spel.

– Det är bara de i laget och några där hemma som vetat hur det legat till.

’Brukar skrämma folk’

Landslagets presschef Leif Emsjö hade till exempel ingen aning om bluffen.

Men nu får du leva med att jag inte litar på det du säger, Björn?

– Ja, du får dubbelkolla allt, hehe.

Brukar du köra mycket practical jokes med laget?

– Jag är bekväm av mig så jag brukar nöja mig med att skrämma folk. I Ruhpolding satt jag en gång i en garderob jävligt länge och väntade på David (Ekholm). Jag skrämde nästan ihjäl honom när han öppnade. Det är Göran Persson-humor, stå bakom en dörr och skrämma Lena Hjelm-Wallén med ett ”bu”.

– Carl Johan (Bergman) är mer kreativ. Han tryckte in majonnäs i tandkrämstuberna ett år. Staffan (förbundskaptenen) blev sååå förbannad, haha.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte