Wilander: ”Federer vinner Grand Slam-turneringar när han är 40”

SPORTBLADET

Mats Wilander, 53, tror inte bara att Roger Federer, 36, försvarar sin titel i Australian Open.

Schweizaren kan vinna tennisens största tävlingar under flera år ytterligare, menar den tidigare svenske världsettan.

– Med Federers sätt att spela, hans talang och på sättet han jobbar så kan han vinna Grand Slam-turneringar tills han är 40 år, säger Wilander till Sportbladet.

Under måndagen inleds årets första Grand Slam-turnering i Melbourne, Australien.

Tidigt under söndagmorgonen kvalade Elias Ymer in till sin första Grand Slam-turnering på 2,5 år när han besegrade Darian King, Barbados, i två raka set. Tyvärr tog det stopp redan i första omgången mot amerikanen Mackenzie McDonald.

Trots förlusten har 21-åringen en starkt uppåtgående trend sedan han började jobba med Robin Söderling som sin tränare i somras.

Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYR N

Ett samarbete som hyllas av Australian Opens mest kände tennissvensk, Mats Wilander. 53-åringen har fått hög status bland tv-tittarna, spelare och ledare i rollen som kommentator, utfrågare och analytiker hos Eurosport där han bland annat fått ge namn åt programmet ”Game, set and Mats”.

– Redan i Stockholm Open tycker jag att man kunde se en annan tuffhet mentalt hos Elias Ymer. Spelet finns där men man kan inte utveckla vissa delar i det innan man är redo mentalt. Robin är rätt person att hjälpa Elias med den biten, säger Wilander, som inför turneringen svarade på frågor från en grupp utvalda internationella journalister och bland annat pratade om vad det skulle innebära med ett stort genombrott för Leo Borg:

Kan Roger Federer (som vann turneringen 2017) bli den äldste världsettan någonsin och hur länge klarar han av att tillhöra världstoppen?

– Jag tror inte Federer funderar så mycket på att återta positionen som världsetta just nu. Han har för många rankingpoäng han måste försvara den närmsta tiden för att han ska kunna nå dit snabbt igen. Det kan vara annorlunda om ett par månader, säger Mats Wilander.

Försvarar titeln

– Jag tror han kan spela åtminstone två, tre år ytterligare och även vara farlig i Grand Slam-turneringarna när han fyllt 40 år. Han kommer spela färre och färre turneringar varje år eftersom han vet att han inte behöver spela massa turneringar för att komma upp i nivå för att vinna en Grand Slam-turnering. Det såg han redan förra året i Australian Open.

– Jag tippar att Roger Federer försvarar sin titel. Han är 36 år och spelar på topp. Vem ska kunna stoppa honom? undrar Wilander.

Melbourneturneringen har drabbats hårt av avhopp från toppspelare på grund av skador (Andy Murray, Kei Nishikori bland annat) eller brist på matcher (Serena Williams som är på väg tillbaka efter att ha fött barn). Stora frågetecken finns dessutom för ytterligare flera världsstjärnor.

– Alexander Zverev har tagit kliv framåt och ser ut att vara i form. Zverev är en utmanare om titeln eller att åtminstone att kunna gå långt. 

– David Goffin pratar man inte så mycket om som en tänkbar slutsegrare, men han har förbättrat sig inte bara fysiskt utan även taktiskt och är en av de som tagit störst steg framåt. Han gick till final i ATP-finalen, han vann mot två fransmän i Davis Cup-finalen och han slog Federer i London. Bäst av fem set är till hans fördel också.

Foto: Clive Brunskill / Getty Images AsiaPac
Federer tränar i Melbourne.

Vad behöver man göra för att undvika alla skador som drabbar dagens spelare?

– Jag är inte säker på att det finns något att göra åt skadorna när man har en säsong som pågår från första januari till slutet av november. Det är inte många sporter som har en så lång säsong. Spelarna kan aldrig ta tillräckligt ledigt mitt under säsongen för att läka en skada.

Evig diskussion

– De här sakerna har diskuterats så länge jag kan komma ihåg. Många menar att färre turneringar och fler tävlingsfria veckor kommer minska det globala intresset för tennis. Det vore bra för spelarna och kanske till och med för fansen (med längre säsongsuppehåll), men tyvärr tror jag aldrig det kommer bli en verklighet, säger Wilander med en suck.

Kan Serena Williams komma tillbaka och dominera igen?

– Ja. Hon kommer komma tillbaka fysiskt. Hon behöver spela matcher för matcherna är som en veckas träning för henne. Hon har tekniken, hon har slagen, serven och troligen ett lugn i sitt liv nu. Det handlar nog mest om psykologi, om hur mycket hon fortfarande vill vinna tennismatcher när man har andra saker i livet, som ett barn och en make, som troligen är viktigare för henne än att just vinna matcher.

Johanna Larsson, rankad 80 i världen, går in i damernas huvudturnering mot thailändska Luksika Kumkhum (rankad 125) och har goda chanser att gå vidare.

Dock ställs då Johanna Larsson sannolikt mot Venus Williams i andra omgången.

Utmanarna till titeln på damsidan kommer bland annat från Tjeckien som fortsätter producera mängder av duktiga spelare. Tjeckien har sju damer bland de 70 främsta på damrankingen.

– Karolina Pliskova (fyra på världsrankingen) har börjat kontrollera sitt spel allt bättre och det kommer ta henne framåt. Jag ser framför mig att hon vinner en Grand Slamturnering inom det närmaste året, säger Wilander.

Vem av de yngre tjejerna får sitt stora genombrott i år?

– Oj, det är en svår fråga. Det är svårt att bara veta i vilken riktning damtennisen går. Elina Svitolina rör sig extremt bra på banan, men plötsligt kommer en tjej som Naomi Osaka som är väldigt stark och slår väldigt hårt. Därför ska det bli intressant att se om Serena Williams även kan komma tillbaka till toppen med sin krafttennis.

”Tre år i Australien...”

Vad betyder Australian Open för dig personligen?

– Jag känner att jag har en nära relation till turneringen. Jag var med och spelade på två platser, både på den tidigare anläggningen i Kooyong och den nuvarande, Melbourne Park.

– Vi svenskar bodde långa perioder i Australien. Vi tränade på gräs, vi spelade ett par Davis Cup-finaler där och vi var bra kompisar med de australiensiska spelarna. Det är nog turneringen som jag såg fram mest mot att resa till eftersom det är vinter i övriga delen av världen men sommar där.

– Jag har förmodligen tillbringat två, tre år av mitt liv för förberedelser och tävlingar i Australien, säger Mats Wilander med ett skratt.

Fotnot: Mats Wilander är expert på Eurosport och man kan se Australian Open på Eurosport och Eurosport Player.

ARTIKELN HANDLAR OM