”Bedrövlig insats av svenskarna”

SPORTBLADET

LENZERHEIDE. De svenska herrarna har haft en tung säsong. 

Tour de Ski har inte börjat mycket bättre. 

Efter två etapper av Tour de Ski är Marcus Hellner bäste svensk på en 16:e plats. 

– Det har varit starka underprestationer, säger Calle Halfvarsson.

Ingen svensk tog sig vidare till kvartsfinal i sprinten och på 15 kilometer klassiskt blev Daniel Richardsson bäste svensk på en 18:e plats, 52 sekunder efter segraren Dario Cologna. I Tour de Ski-totalen är Marcus Hellner bäste svensk på en 16:e plats. 

Och så här långt in på säsongen är det bara Calle Halfvarsson av de svenska herrarna som varit på pallen en gång. 

– Det har varit lite trögt på herrsidan i år. Jag har ingen förklaring till det. Jag vet att vi har tränat bra i sommar och alla har varit väldigt friska och krya. Något konstigt är det ju när det går så pass dåligt som det har gjort, säger Halfvarsson och fortsätter: 

– Jag vet ju hur starka de andra grabbarna i laget är, de kan mycket bättre än de har presterat hittills så det är klart att det har varit starka underprestationer.

”En bedrövlig insats”

Halfvarsson ligger 27:a i totalen och funderar på att hoppa av touren efter lördagens missräkning på 15 kilometer fritt. I så fall står allt hopp till Hellner som heller inte haft någon supersäsong så här långt. 

– Vi är ju ett litet smalare lag. Man jämför oss ofta med Norge som har en enorm bredd i alla landslag och då blir ju den jämförelsen i bland lite svår. Det är få som ska leverera hela tiden och alla är ju inte i form hela tiden och då kan det bli så här. Sen vet jag inte, jag kan bara tala för min egen del, säger han. 

De norska herrarna har inte varit lika dominanta i år som tidigare, men Emil Iversen gläds åtminstone åt att det går bättre för norrmännen än svenskarna. 

– Det är en bedrövlig insats av svenskarna, extremt dåligt. Det kan ju ha problem med skidorna också, men jag vet inte. De reser sig förmodligen, säger han.

”Gör ok lopp”

Förbundskapten Rikard Grip var inte alltför missnöjd efter söndagens 15 kilometer klassiskt.
– Jag tycker ändå att de har en bra aktion i sin åkning. För Daniel rann det iväg tid sista 2,5 kilometer, men fram till dit var han med riktigt bra, säger han och fortsätter:

– Sådana här dagar tycker jag det är mer intressant att fokusera på helheten runt sekunder. Jag tycker herrarna ändå gör ok lopp. Hade de gjort 15-20 sekunder snabbare hade det varit riktigt bra. Sen så gör Jens och Oskar det bra. Som Jens har varit borta ett tag från världscupen och han är på väg åt rätt håll. Oskar en positiv överraskning i dag, jämfört med sprinten i går där vi hade höga förhoppningar.

Tour de Ski – tävlingsprogram dag för dag 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM