Sjöströms träningsstopp: Kroppen går sönder

avKristoffer Bergström

1 av 3 | Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjöström efter ett av EM-gulden i Glasgow i augusti – det på 50 meter sjäril.

Ta en vanlig träningsvecka.

Kapa den på mitten.

Där har du Sarah Sjöströms vapen för att vinna världscupen som börjar i dag.

Sarah Sjöströms världsrekord på 100 meter fjäril är från OS i Rio 2016 och lyder 55,48. Därför är det uppseendeväckande att höra henne spekulera i hur fort det kan gå i världscupen i helgen.

– Det kan bli allt mellan 56 och 58 sekunder.

Hon är inte skadad. Hon vann fyra EM-guld i Glasgow för ett par veckor sedan. Så varför förväntar hon sig en tid uppåt tre sekunder över sitt pers?

Inte ens hälften så långt

Kanske för att hon känner sin kropp. Kanske för att hon har koll på siffrorna. En tuff träningsvecka brukar hon simma uppåt 50 000 meter, alltså fem mil. Sedan hemkomsten till Stockholm har hon inte varit i närheten av de sträckorna utan stannat på 20 000 meter.

– Jag har tränat ungefär hälften så mycket som jag brukar, så att jag har hunnit med att umgås mycket mer med vänner, säger Sarah Sjöström.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förutom regerande mästare i världscupen har Sjöström fyra färska EM-guld i bagaget.

Varför har du inte tränat mer?

– Egentligen var detta en period som jag skulle ha behövt vila helt från träning. Kroppen går sönder om man bara kör på hela tiden, så jag försökte bara hålla igång med lite lätt återhämtningsträning.

Hur sliten var kroppen efter EM?

– Jag blir mest sömning när jag är sliten. Men jag hade inte tid att ligga kvar i lägenheten och chilla även om det var vad jag kände för.

Första halvan i långbana

Världscupens upplägg är sällan detsamma över två år.

Precis som i fjol är turnén utspridd över hösten: tre tävlingar i september, en i oktober, tre i november. Och tävlingsorterna börjar på nytt i väst och slutar österöver: Kazan, Doha, Eindhoven, Budapest, Beijing, Tokyo och finalen i Singapore.

En skillnad är att första halvan går i långbana, till skillnad mot i fjol då alla tävlingar var i 25-metersbassäng. Längre bana kräver mer fysik och mindre teknik av simmarna. En annan skillnad är att maxgränsen på fyra distanser per tävlingsstopp är struken, men att du däremot bara får räkna dina tre bästa resultat.

Så vad kan världens bästa simmare förvänta sig? I fjol vann hon totalen, men så långt sträcker hon inte tanken än. Hon vill mest se vad kroppen kan prestera utan att ha fått de där fem milen i veckan. 100 meter fjäril kanske går långsamt, men det finns ju kortare distanser.

– Jag kommer undan med lite mindre träning på banken på typ 50 fritt och 50 fjäril, så där kan det gå helt okej ändå, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM