Tidemand är uppvuxen med svenska rallyt

”Är man två kompisar kör man rally, är man fler startar man ett dansband”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

För de svenska förarna betyder Rally Sweden allt.

Det gör tävlingen för svenskt rally också.

– Rallyns själ finns i Värmland, säger Pontus Tidemand.

– Är man två kompisar kör man rally, är man fler startar man ett dansband.

I fjol inledde han säsongen med en makalös körning i Rally Sweden och han vann klassen WRC2. Han fortsatte sedan med samma fart och pondus fram till dess att han säkrade VM-titeln i Tyskland ett par månader senare.

Planen är att göra exakt likadant i år.

– Jag är riktigt motiverad inför säsongen och målet är att försvara VM-titeln, men det blir tufft, säger Pontus Tidemand till Sportbladet.

– Jag måste gasa på ordentligt redan från den första metern, men jag har inte tävlat sedan i oktober. Jag har bara testat och då är det viktigt att jag inte stressar upp mig utan hittar mitt eget tempo. Det här rallyt är väldigt annorlunda jämfört med alla andra, med skarpa svängar, smala vägar och stora snövallar att ta stöd av eller fastna i.

Han hade hoppats på att köra årets Rally Sweden med en WRC-bil, men det fanns inga förarplatser lediga i den tyngsta klassen och därför fortsatte istället sitt samarbete med Skoda WRC2.

– Håller vi vår strategi ska vi vinna titeln efter sju tävlingar, det är i Tyskland i år igen, går det bra går det väldigt snabbt att vinna en titel. Allt beror på våra resultat.

”Rally Sweden har allt”

Därför vill han inget hellre än att inleda starkt hemma i Värmland, i en tävling som varit en del av hans liv ända sedan han var barn.

– Första gången jag var här var jag inte ens tio år, jag stod tillsammans med mina föräldrar intill en sträcka där rallybilarna körde med full gas. Jag kommer ihåg att jag blev väldigt rädd när den första bilen kom farande, men sedan var det bara läckert, berättar han.

– Rally Sweden har allt, häftigt sträckor, rytmiska vägar snö, is och det är fantastiskt att få köra hemma och publiken är otrolig.

Vad är det som utmärker publiken i Värmland?

– Rally betyder otroligt mycket här, det finns en enorm kunskap och den är djupt rotad, säger Pontus Tidemand.

– Rallyns själ finns i Värmlands skogar.

Rally Sweden 2018 - guide med allt om Svenska Rallyt

Publicerad: