”Jag lovar att jag ska åka till OS”

SPORTBLADET

Ara Abrahamian blickar redan framåt mot London – med eller utan trikåer

Foto: Ara Abrahamian har ännu inte kommit fram till om han verkligen orkar satsa mot OS 2012. Däremot är han säker på att han kommer finnas på plats under tävlingen.

Här är bilden som hela Sverige längtat ­efter.

Efter mycket tjat tar Ara Abrahamian på sig den rosa brottartrikå som vittnar om att han åker till OS om fyra år.

– Om jag kör vidare handlar det bara om OS-guld, säger brottaren som 2012 kan vara vårt största medaljhopp.

Foto: KOM IGEN! ”Vi vet ju redan att du tar ett OS till”, säger sambon Gabriella Almquist och får Ara att dra på sig trikån.

Det ska fastslås direkt: Ara Abrahamian kommer att åka till OS i London 2012.

Därför borde det inte vara svårt att kränga på honom brottartrikån som Sportbladet har sytt upp.

Men han vill inte.

– Jag har inte bestämt om framtiden än, först måste jag känna om orken är kvar. Jag kom tillbaka efter OS i Aten och åkte till Peking, men jag vet inte om kroppen klarar samma sak igen, säger Ara och kastar iväg det rosa tygbyltet.

Det märks att domarskandalen i OS tog hårdare än alla fysiska smällar.

Säsongen är över, nu unnar han sig trots skade­risken att rida på favorithästen, ändå är det svårt att tänka framåt. Trots allt ligger det hundratals brottarpass mellan honom och en eventuell olympiad i London.

Tortyr och återhämtning

– Det handlar om att tortera kroppen i fyra år till. Visst är ålder bara en siffra, men problemet för brottare är återhämtning. Som ung kan du köra ett hårt pass och sedan köra igen två timmar senare. Det går inte nu.

Du är 33 i dag och blir alltså 37 nästa OS – kan du ligga i världstoppen också då?

– Varje år krävs det ännu mer uppbyggnad och höghöjdsträning. Trettitre är en sak, trettisju en annan. Men jag är inte intresserad av att satsa ett år i taget, skulle jag köra vidare är jag bara ute efter OS-guld. Men skriv nu inte att jag har bestämt mig, jag tar inte på den här trikån nu.

Vi är inte ensamma om att tjata.

Sedan hemkomsten har Ara fått hundratals mejl från främlingar som ber honom köra vidare, i affären hugger kunderna tag och på sportbladet.se hoppades i går 80 procent av röstarna på en fortsatt hårdsatsning.

Men första steget, att bära trikån med guldtexten ”London 2012”, går först efter att sambon Gabriella Almquist gett sig in i snacket.

– Vi vet ju redan att du tar ett OS till. Eller ett? Du kör nog till 2024 och kommer dit med rullator, skojar hon.

”Jag tar över halva brottarförbundet”

Till slut mjuknar Ara. Långsamt nästlar han in höger ben först, sedan vänster, sedan armarna. Det glansiga tyget korvar sig lite över rumpan, men det här handlar inte om skönhet utan symbolik. Och framför allt: om ett avgörande löfte.

– Okej. Jag lovar att jag ska åka till OS. Men om jag inte tävlar längre så tar jag över halva brottarförbundet och styr upp allt runtomkring.

Ara kommer att sitta på OS-flyget till England, nu återstår bara frågan om han packar med trikån och därmed skriver in sig som Sveriges största guldhopp.

Tills vidare kan vi bara hoppas: Sportbladet, brevskrivarna och alla tusentals fans.

Ett av dem heter Gabriella.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS