Revanschen

SPORTBLADET

USA tog tillbaka OS-titeln

1 av 3 | Foto: Lebron James och Deron Williams skrek i vild glädje efter slutsignalen.

USA har återupprättat sin basketheder.

Superstjärnorna slog ett frenetiskt kämpande Spanien med 118-107.

– Det här är det viktigaste vi någonsin kommer att vinna, säger superstjärnan Kobe Bryant.

Vid ett enda tillfälle darrade USA i basketfinalen mot världsmästarna Spanien. Det var när försprånget krympte till endast två poäng, 91–89. Då klev Kobe Bryant fram och ledde sitt lag och i slutändan var amerikanerna alltför starka. Segersiffrorna skrevs till slut till 118–107 och därmed suddade USA ut det trauma som landets basket upplevt de senaste åren då Europa sett ut att ha kommit ikapp och till och med gått förbi. I Kina visade det som kallats dream team sedan 1992 att man åter är bäst i världen.

– Det här är viktigare och mer speciellt än något mästerskap någon av oss någonsin kommer att vinna, säger Bryant och sätter därmed ord på betydelsen av revanschen.

Gått som tåget

I OS i Aten 2004 förlorade USA överraskande finalen mot Argentina. Det misstaget skulle inte upprepas den här gången, det visade laget redan i premiärmatchen mot Kina. Sedan dess har USA gått som tåget hela vägen fram till guldet. Inget land har varit i närheten.

– All respekt för Spanien, men nu är USA tillbaka i toppen, säger LeBron James till AP.

Coachen Mike Krzyzewski har stor del i framgången. Han har fått stjärnorna att agera som ett lag igen, precis det som inte fungerade i Aten.

– Vi spelade med stor karaktär i en av de bästa matcherna i den internationella baskethistorien, säger han till AP.

USA för bra

Spaniens storstjärna Pau Gasol, som stod för 21 poäng, erkände efteråt att USA var för bra för spanjorerna den här dagen.

– De gjorde vad de var här för att göra. Vi kämpade hårt hela vägen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS