En smash-n-grab-kupp

SPORTBLADET

TV-krönikören Jonathan Jeppson om Viasats storsatsning

Ni som hänger med i amerikansk politik vet att det inte finns någon person som pratar så mycket om ”change”, förändring, som den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama.

Eller jo, förresten – det kan kanske finnas en.

Det skulle kunna vara Viasats sportchef Per Tellander.

Foto: Per Tellander.

Först värvade han TV4:s Ola Wenström och Per Nunstedt. Han sparkade Tomas Nordahl, han sparkade Claes Runheim och nu kapar han åt sig SVT:s favoritnörd Sladjan Osmanagic. Och den Champions League-studio, som vi vant oss bara kunde se ut på ett sätt – som en herrbastu i ett kallbadhus – är efter många långa säsonger på väg att monteras ner helt och ur trävirket ska någonting helt nytt och modernt byggas upp.

Vad det blir?

Ja, Champions League-sändningarna ska enligt ryktena bli en storsatsning med mer närvaro på de stora arenorna, bättre nyhetsbevakning, högre tempo och dessutom tror jag att man kommer att värva en helt ny expert till studion.

Folk kommer att behövas

Den senaste tidens utrensningar hade gjort en Lavrentij Berija nöjd, men även om kanalen inte längre är en förvaringsplats för dammsamlande fotbollsexpertis, ska man tänka på att Viasat sänder en väldigt massa matcher samtidigt – folk kommer att behövas.

Att Sladjan nu glider in som Wenströms sidekick är faktiskt inte så tokigt.

Jag tror att Sladjan kan fungera alldeles utmärkt ihop med Ola Wenström för han behöver någon som kan plocka fram det där torroliga i honom, som Peter Jihde kunde, och där kan Wenström vara rätt man.

Frågan är bara vem som tar expertens roll i den nya Champions League-studion.

Nöjer sig inte med Hysén

Med tanke på att man redan värvat aggressivt från andra kanaler och bara de namn som man verkligen vill ha, så tror jag inte man tänker nöja sig med att sätta in Glenn ”Inget-snack-om-saken” Hysén i det sammanhanget.

Nej, ska man följa sin linje ska det vara en fräck raid mot en konkurrent, en smash-n-grab-kupp där man snor deras bästa namn mitt framför ögonen på dem – som man exempelvis gjorde med Wenström.

Och i så fall står vi där med inte så många namn kvar.

Då handlar det till exempel om Jens Fjellström, men jag antar att han är uppbunden av sitt kontrakt med Canal plus. Eller om Glenn Strömberg, som jag vet har varit sugen på att lämna SVT förut, men då får man kanske inte så mycket av det där ”change” som Tellander och Obama efterlyser.

Men en varning är nu i alla fall utfärdad.