Sverige möter Norge i kvartsfinal

SPORTBLADET

”De får väl bära favoritskapet”

Sverige klarade måste-matchen mot Brasilien. Nu väntar ett nordiskt möte mot Norge i tisdagens kvartsfinal.

– Det blir skoj, de får väl bära favoritskapet kan jag tänka, säger Sveriges förbundskapten Ulf Schefvert.

Den sista matchen mot Brasilien började bedrövligt men slutade med ännu ett svenskt glädjevrål.

Sverige var tvunget att vinna fredagens match mot Tyskland och gjorde det. Samma sak nu mot Brasilien som besegrades med 25–22 efter en stark svensk avslutning med storspel av bland andra målvakten Madeleine Grundström och vänstersexan Matilda Boson.

Nu väntar kvartsfinal mot världsnationen Norge, ett lag som vunnit två EM i rad och som var i VM-final förra året.

Vad sägs om det, Ulf Schefvert?

– Norge är ett bra och proffsigt lag. Samtidigt känner vi ju till norsk handboll. Vi kanske kan ge dem en ordentlig match två gånger av tio.

En titt i statistiken avslöjar att norskorna har ett förkrossande facit mot Sverige. På de 18 senast spelade landskamperna har Sverige bara vunnit en, det var 2006 när Norge ställde upp med ett B-betonat lag.

Ändå tror Ulf Schefvert på att hans lag kan överraska positivt en tredje gång under OS.

– Det är svårt att säga hur stora chanser vi har, det beror på vad det blir för matchbild. Jag tror ju inte att deras mål här var kvartsfinal utan de har nog siktat mycket högre. Men kan vi få matchen lite dit vi vill så kan de också få gummiarm. Nu är det knall-och-fall-match, det är något helt annat.

Sverige kan spela helt utan press på tisdag – det är Norge som bär ett tungt favoritskap.

– Nu är det bara att köra. Men de har många bra niometerspelare, ett enkelt vägvinnande spel och de är jätteduktiga på att kontra. Så det gäller att minimera misstagen och sätta lägena, säger Ulf Schefvert, som tycker att Norge är en motståndare av samma kaliber som Ryssland. Och mot ryskorna höll ju Sverige matchen vid liv i 55 minuter.

Norge avslutade gruppspelet med att inför sin kung Harald och drottning Sonja vinna en mycket bra match mot Rumänien med 24–23, vilket innebar att laget tog hem gruppen efter fem raka segrar.

– Vi ser fram emot att möta Sverige. Jag tycker att Sverige har gjort ett bra mästerskap och de har ett spännande lag, en bra blandning av unga och rutinerade spelare. Det är ett lag som kämpar väldigt bra, säger Norges förbundskapten Marit Breivik.

Hon håller med om att hennes lag får bära favoritskapet i kvartsfinalen.

– Mot bakgrund av tidigare resultat är vi favoriter men det är på planen det ska spelas. Och cup är cup så det gäller att vara alert och vaken, säger Breivik.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS