De står för miljarderna

SPORTBLADET

”Roman Abramovitj är god för 150 miljarder”

De är svinrika och fotbollstokiga. Här är miljardärerna som tar Ryssland ut i världen.

✓ Roman Abramovitj:

Världens 15:e rikaste man är god för minst 150 miljarder. Abramovitj skapade precis som de flesta ryska oligarker sin förmögenhet när olja och gas blev fria ryska branscehr på 1990-talet. Senare har han mest sysslat med metaller. Abramovitj har mest uppmärksammat för att han pumpat in miljarder i Chelsea, men han investerar årligen 400 miljoner i rysk fotboll och var tidigare genom ett av sina bolag delägare i CSKA Moskva.

✓ Rinat Akhmetov:

Shaktar betyder "gruvarabetare" och det är i den hårdsatsande klubben Shaktar Donetsk som Ukrainas ledande kol-oligark Rinar Akhmetov satsat sina fotbollsmiljarder. Det är däremot med statiliga pengar som Shaktar snart får en ny hypermodern arena med kapacitet för 50000 och därmed kan sikta ännu seriösare mot Champions League.

✓ Alisher Usmanov:

Ryss-Uzbeken Usmanov äger 25% av Arsenal. Men Rysslands 19:e rikaste man hopppar inte över den ryska fotbollen. Hans bolag Metalloinvest är ny tröjsponsor av Usmanovs favoritlag Dynamo Moskva och ger därför Moskvaklubben mer än 80 miljoner per säsong. Dynamo har tidigare, med misslyckade följder, ägts av två andra oligarker under 2000-talet.

✓ Gazprom:

Den ryska gasbjässen, den sägs stå för 30% av världens gasproduktion, ägdes tidigare av Roman Abramovich. I dag äger Gazprom vårens Uefacupvinnare Zenit St Petersburg men har även investerat i utländsk ligafotboll i tyska Schalke 04.

✓ LUKoil:

Ryska oljegiganten LUKoil sponsrar Spartak Moskva och leds av Leonid Fedun – en av Rysslands 20 rikaste personer.