Överfölls på gatan

Gärningsmannen fri – skyddas av diplomatisk immunitet

Foto: BILDBYRÅN
BRUTALT MISSHANDLAD AIK firar segern i Europacupen 2007. Sebastian Myrbäck, som misshandlades svårt i går, är inringad.

AIK Innebandys Sebastian Myrbäck, 18, fick fyra tänder utslagna och segnade medvetslös mot marken. Men gärningsmannen går fri – trots flera vittnen.

Orsak: han har diplomatisk immunitet.

– Människor som slår andra är förkastliga. Att man sedan kan gå fri är olyckligt och sorgsamt, säger Sebastians mamma Åsa.

Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
BROTTSPLATSEN Här, utanför en butik bredvid Hotell Anglais, blev AIK-spelaren Sebastian Myrbäck attackerad.

Sebastian Myrbäck har precis kommit hem från sjukhuset när Sportbladet kommer i kontakt med honom. Han är skakad, trött och orkar inte prata. Överfallet tidigt i går morse resulterade i fyra utslagna tänder, en hjärnskakning, en trasig läpp och en trasig haka – samt en stukad handled.

– Jag lider med Sebastian, han är som en lillebror för mig, säger lagkompisen och ögonvittnet Christoffer Svanemar.

Tillsammans med Svanemar hade Sebastian Myrbäck avverkat en utekväll med lagkompisarna Örjan Skogström, Daniel Schmidt och Mats Egnell.

”Totalt oprovocerat”

Gänget tänkte avsluta kvällen på McDonalds på Kungsgatan – men de kom inte längre än till hotell Anglais på Stureplan. Där gick den främmande mannen till våldsam attack. Ett knytnävsslag träffade Sebastian över munnen med stor kraft.

– Det var mycket folk och det gick väldigt fort. När det hände ville jag bara ta hand om Sebastian och struntade i killen som gjorde det, han greps ju ändå av vakter. Det var totalt oprovocerat, säger Christoffer Svanemar.

Polisen grep den misstänkte – förgäves.

– Den misstänkta släpptes då det framkom att vederbörande var amerikansk medborgare och hade diplomatisk immunitet, säger Claes Hedbom, stationsbefäl på Norrmalmspolisen.

Sent i går kväll kom Sportbladet i kontakt med Åsa Myrbäck, mamma till Sebastian.

Hur mår Sebastian?

– Han har ont, mår dåligt och orkar inte prata. Han får vårt stöd, trots att jag själv är i chock. Vi har åkt mellan olika sjukhus och varit vakna sedan tre i natt.

”Traumatiskt”

Hjärnskakningen har orsakat minnesluckor hos Sebastian. I samtal med sin mamma har han sagt att han inte minns hela händelseförloppet eller hur mannen som slog honom såg ut.

– Det här är en traumatisk händelse. Jag är oerhört ledsen, säger Åsa.

Vad har Sebastian sagt till dig om den här killen?

– Att han var i sällskap med två andra, och efter misshandeln pekade till och med de ut honom. De fattade inte vad som tog åt honom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy