Simning

Svenska simmare kritiska i Vansbro

Av: 

TT

Vinnarna i 2018s upplaga av Vansbrosimningen, Caroline Jouisse, Frankrike och Diogo Villarino, Brasilien.

Foto: Ulf Palm/TT

SPORTBLADET

Diogo Villarino vann Vansbrosimningen på rekordtiden 29.28.

Samtidigt var svenskarna Simon Wanna och Kristian Kron, som kom tvåa respektive trea, kritiska till att Vansbrosimningen bjuder in internationella toppsimmare för att höja nivån på tävlingen.

– I början kändes det tveksamt. Mycket står på spel för oss svenskar. Man är…. bitter, det ska man inte säga, men det kändes inte helt bra. När det gäller prispengarna kände jag att det hade varit bättre om jag, Simon Wanna och Christopher Jedel simmade om dem, säger Kristian Kron.

Simon Wanna fortsätter:

– Om man pratar med folk som inte har koll på simningen är Vansbrosimningen den enda simtävling de känner igen. När jag vann betydde det betydligt med i uppmärksamhet och jakten på sponsorer än när jag kom fyra, men gjorde ett bättre lopp. Vansbrosimningen betyder enormt mycket för oss svenska simmare, till skillnad mot de utländska simmarna som ser detta som en rolig grej. Om arrangörerna gör detta, måste de också utveckla loppet så att det också blir publicitet man kommer fyra.

Upprörd arrangör

Vansbrosimningens generalsekreterare Jan Palander blir upprörd när han får del av de svenska simmarnas åsikter:

– Jag blir förvånad. Indirekt ifrågasätter de att vi tar hit internationella simmare för att hjälpa de svenskarna simmarna både medialt och sportsligt. De får bättre konkurrens och större möjligheter att utvecklas. Och att de går miste om prispengarna. Vadå? Då får de väl lov att vara längre fram.

Han fortsätter:

– I min värld är detta mycket märkliga kommentarer. Så länge de resonerar så kommer detta aldrig att utvecklas.

Nu kom Simon Wanna och Kristian Kron ändå tvåa respektive trea, i ett lopp som avgjordes mot slutet. När 500 meter återstod låg sju simmare tillsammans. Då ryckte Brasiliens Diogo Villarino, samtidigt som svenskarna hakade på. Det gjorde att svenskduon slog flera mycket meriterande internationella simmare.

– Det gör att detta känns mycket bättre nu, när vi visade klassen i den här konkurrensen, säger Simon Wanna.

– Det är också inspirerande för den fortsatta träningen och simningen i öppet vatten när det går såhär bra, menar Kristian Kron.

Simmade för pappa

I damklassen vann Caroline Jouisse, Frankrike före Samantha Arevalo, från Ecuador.

Ellen Olsson, som är Sveriges största hopp inom öppet vattensimning kom fyra och hade en klar åsikt om de inbjudna internationella toppsimmarna:

– Det innebär hård konkurrens som hjälper mig att utvecklas som simmare. Det är bra. Men det hade varit trevligt om vi svenska toppsimmare fick ekonomisk hjälp med resa och anmälningsavgift av Vansbrosimningen eftersom arrangörerna betalar allt för de internationella simmarna. Nu har jag betalat allt.

Ellen Olsson säger samtidigt att hon nu är på väg tillbaka på allvar som simmare efter 2017 som varit en enda stor mardröm för henne.

– Min pappa dog förra året och samtidigt har jag varit sjuk. Men nu är jag stark igen och i dag simmade jag för min pappa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning

Vansbrosimningen