Landslaget storsatsar - ny organisation

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Så ska alpina landslaget minska skadorna

Vi gör en ordentlig push på alla plan, säger alpina chefen Tommy Eliasson Winter.
Foto: TT
Vi gör en ordentlig push på alla plan, säger alpina chefen Tommy Eliasson Winter.

Det alpina landslaget bygger om rejält efter den misslyckade säsongen.

Man skjuter in tio miljoner kronor och sju nya tränare i en helt ny organisation i hopp om att bland annat minska skadorna.

– Vi gör en ordentlig push på alla plan, säger alpina chefen Tommy Eliasson Winter.

Det alpina landslaget fick en ny ledartrio i fjol med den alpina chefen Tommy Eliasson Winter, herrchefen Heinz-Peter Platter och damchefen Lars Melin.

De fick en första säsong kantad av skador och svaga resultat.

– Vi hade toppar, men bredden finns inte. Och vi är väldigt oroade över skadeläget och hur vi hanterar skador. Vi blev alla förvånade och tagna. Vi tre var nya i rollen och så gick folk bara sönder i olika takt, säger Tommy Eliasson Winter.

– Vi hade höga målsättningar och har en grupp som levererat under väldigt många år. Men vi kanske var lite mätta på ett sätt och jag som ny saknade den strukturerade bakgrunden, vi var en ganska spretig grupp, fortsätter han.

"Vill inte ha med någon skadad"

Inför kommande säsong, OS-året 2018 och stundande hemma-VM i Åre 2019 gör man nu en stor förändring i ledarstaben.

En ”athletic director”, Jonas Enqvist, kommer äga skadefrågan och tillsammans med ett rehab-team, med läkare, fysioterapeut och tränare, ansvara för de åkare som dras med skador.

Innan man är helt redo för att konkurrera med full kraft kommer man få hålla sig på hemmaplan och Hans Ottosson kommer fungera som en återgångstränare.

– Vi vill inte ha någon skadad åkare i landslaget. Det hämmar de andra, säger Eliasson Winter.

Man skjuter in åtta till tio miljoner in i den nya organisationen kommande år där sju nya tränare får chansen och totalt tio personer tillkommer.

– Vi gör en ordentlig push på alla plan. Vi tror att lösningen är att bygga en starkare verksamhet från grunden och inte bara skjuta till en tränare till Matts Olsson, och tro att han blir bättre.

Flera utländska tränare

Bland de nya finns farttränaren Kurt Mayr och tekniskt skicklige Luca DeMarchi på damsidan.

– Vi har lyckats anställa en av världens bästa farttränare i mina ögon och DeMarchi, som tränade Shiffrin i två år, är en jättebra förstärkning, säger damchefen Lars Melin.

På herrsidan kommer slalomtränaren Jacques Theolier in tillsammans med den tidigare italienske landslagsåkaren Walter Girardi, liksom svenske Per Saxvall, även han tidigare åkare.

– Jättekul med Per Saxvall, det är viktigt med svenska ledare men inte helt lätt att hitta, säger Platter.

Man tar också tillbaka juniorverksamheten där förre damchefen Fredrik Steinwall blir ansvarig tillsammans med förre damtränaren Matias Eriksson.

Publicerad:

LÄS VIDARE