Beslutet: Tänker besöka alla spelare

SPORTBLADET

Sundhage ska se fler klubblagsmatcher än någonsin

Foto: Förbundskapten Pia Sundhage.

Rotterdam. Inför avgörandet mot Nederländerna har Pia Sundhage fattat ett beslut.

Klarar sig Sverige till OS kommer hon ägna de kommande månaderna åt att resa runt i Europa och bekanta sig mer med sina spelare.

– Det har jag lovat mig själv, säger förbundskaptenen.

Som spelare har Pia Sundhage vunnit EM-guld och VM-brons. Som tränare för USA har hon håvat in VM-silver och två OS-guld, medan tiden som svensk förbundskapten har gett EM-brons och ett misslyckat VM.

Nu står Pia vid porten till ännu ett mästerskap. En poäng krävs mot Nederländerna för att Sverige ska kvala in till OS i Rio de Janeiro och fortsätta vara ett av tre länder (ihop med Brasilien och USA) som deltagit i alla sommar-OS sedan damfotbollens premiär 1996.

”Ska resa oerhört mycket”

Tiden fram till mästerskapen har sett olika ut för Sundhage. Med USA fick hon fördelen att ha månadslånga läger, medan senaste VM-äventyret med Sverige visade på riskerna med en kort samling och en småskadad trupp.

Pias kontrakt med landslaget går ut i slutet av 2016. Om Sverige går till OS har hon fyra-fem månader på sig att välja rätt trupp. På den tiden är hon bunden till EM-kvalen mot Slovakien (8 april), Polen (2 juni) och Moldavien (6 juni), men övrig tid ska hon hålla sig hemifrån.

– Jag ska resa oerhört mycket. Jag ska åka till Frankrike och Tyskland och titta på fotboll, på fler klubbmatcher än någonsin. Ja, jag ska coacha med mina ben, säger hon.

Du ska resa mer än du någonsin har gjort?

– Ja. Mycket mer. Det är alltid en balans hur mycket man ska se. ”Ja, vi vet att hon är bra”, kan man tänka, men jag ska vara på plats.

Besöker alla OS-aktuella

Varför?

– Hon gör inte en bättre fotbollsmatch för det, men vi kan prata om hennes miljö, som jag till exempel gjorde med Nilla Fischer när jag var nere i Wolfsburg och såg en match.

Pia kommer att flänga runt till alla platser där OS-aktuella svenskar rör sig.

– Det kan jag lika väl vara till Piteå, där jag drar upp och ser Josefin Johansson till exempel, säger hon.

Har du fler tankar om perioden fram? Ska ni ha svårare eller lättare träningsmatcher än ni brukar?

– Bra fråga. De tankarna får komma sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM