- Det är trist att köra F1

SPORTBLADET

Alonso anser att bilarna är för långsamma

Efter 15 säsonger och två VM-titlar har Fernando Alonso kvar hungern efter mer.

Men han har inte längre lika roligt.

– F1-bilarna är för långsamma. Det har tagit bort all körglädje, säger han.

Om mindre än två veckor startar F1-säsongen i Australien och Fernando Alonso som körde sitt första lopp för Minardi 2001 ser fram emot att göra en bättre säsong än förra året. Då hängde McLaren-Honda och deras nyutvecklade motor inte alls med. I år har teamet större förhoppningar och det har Alonso och hans kollega Jenson Button också.

– Jag är enormt motiverad och vill köra mitt livs säsong. Bortsett ett par småsaker känns bilen bra, men jag har fått besked om att det kommer uppdateringar, säger spanjoren som har vunnit två VM-titlar till den spanska radiokanalen Onda Cero.

– Det saknas mellan 30 och 80 hästkrafter upp till Mercedes, men det är ingen skillnad på  100 eller 200 hästkrafter.

Motorproblem

Förra året låg McLaren-Honda långt efter redan från början och hade ingen chans att komma i kapp sina konkurrenter, vilket gjorde att Alonso och Button var irriterade.

– De var problem med motorns struktur förra året, i år kommer vi troligen också att ligga efter när det gäller prestandan och jag tror inte att vi kan hämta upp allt det försprånget som de har, säger 34-årige Alonso.

– Men året kommer att starta på ett helt annat sätt. Vi kommer inte att slåss om segrar, men vi kommer att ha en bättre utgångspunkt än för ett år sedan.

Långtråkigt

I premiären 2015 tog sig Jenson Button i mål, två varv efter segraren och i kvalet var McLaren fyra sekunder efter Mercedes. I år hoppas Alonso på en förbättring och han hävdar att han är motiverad - även om han inte längre har speciellt roligt när han kär.

–Numera är F1-bilarna för långsamma. Det har tagit bort all körglädje. Det är extremt långsamma bilar med däck som är enormt svåra att förstå sig på, säger han.

– Det är annorlunda att köra numera och det är tråkigare vilket gör att det kommer färre åskådare. Det kan vi inte blunda ifrån. Därför hoppas jag att vi hittar rätt väg för sporten framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM