Utspelet: ”Förtjänar inte finalplatsen”

SPORTBLADET

Jennie Johansson riktar skarp kritik mot konkurrent

Jennie Johansson åkte ut i semifinalen i 100 meter bröstsim.

Nu riktar hon skarp kritik mot en av konkurrenterna – troligtvis Julia Jefimova.

Mitt hjärta och mitt sinne kommer fortfarande simma finalen i morgon, även om den faktiska banan tagits av någon som inte förtjänar den”, skriver Johansson på sin Instagram.

Jennie Johansson, 28, missar finalen i 100 meter bröstsim sedan hon slutat trea i sin semifinal. Den som snuvade svenskan på finalplatsen var ingen mindre än ryskan Julia Jefimova, 24. Att den tidigare dopningsdömda ryskan, som fick en OS–plats efter en sen överklagan, snuvade Johansson på en finalplats var dock inget hon ville lägga energi på.

– Hon är här och tävlar och är en av mina konkurrenter så det är inte så mycket jag kan göra Det är som det är. Jag har sagt innan att jag inte ska fokusera på henne så jag får låtsas att det är någon annan, sade Johansson i natt.

”Någon som inte förtjänar den”

Efter loppet passade Jennie Johansson dock på att uppdatera sin Instagram – där hon riktar skarp kritik mot en deltagare. Inget namn nämns men med tanke på Jefimovas omstridda förflutna är det ingen vågad gissning att det är just ryskan som Johansson syftar på.

”Så mycket kärlek för denna sport. Jag har gråtit många tårar i natt... Det var så roligt att simma i semifinalen bredvid några fantastiska vänner och sanna atleter, tyvärr slutade jag nia.

Mitt hjärta och mitt sinne kommer fortfarande simma finalen i morgon, även om den faktiska banan tagits av någon som inte förtjänar den”, lyder en del av Jennie Johanssons text till bildinlägget.

Det är inte bara Jennie Johansson som uttalat sig om den omstridda ryskans deltagande. Amerikanskan Lily King, 19, hade bäst tid i semifinalen och har uttalat sig kring det faktum att Jefimova tidigare i år testades positivt för meldonium.

”Inte värdena inom vår sport”

– Om det är vad hon känner att hon behöver för att kunna konkurrera, så struntsamma, det är hennes problem. Jag är här för att tävla, ren, för USA och det är vad jag ska göra, sade King enligt AP.

Även den litauiska världsrekordshållaren Ruta Meilutyte, 19, har uttalat sig för AP om Jefimovas dopningshistorik:

– Vi tränar ärligt. När någonting likt detta händer är det aldrig trevligt. Det är inte värdena inom vår sport.

Den sjufaldiga olympiska medaljören Kirsty Coventry, 32, är likt Jennie Johansson hemlighetsfull i sitt uttalande.

– Förhoppningsvis vet folk som fuskar nu att de kommer att åka fast. Det är bara en fråga om när. Det är en lite besvikelse att vissa personer är här.

Jennie Johanssons semifinaluttåg innebär att finalen på 100 meter bröstsim är utan svenskt deltagande.

ARTIKELN HANDLAR OM