”Gjorde en riktigt bra match mot USA i VM”

Foto: Sverige mötte USA i VM 2015
SPORTBLADET

BRASILIA. Kvartsfinal mot USA väntar.

Då höll Pia Sundhage sitt mest lågande tal hittills under OS.

Inför matchen och om damfotbollen.

– Vi måste fortsätta kämpa, alltid, säger Sveriges förbundskapten.

USA som motståndare. Då tänder Pia Sundhage till och lever upp. På bred amerikanska svarade hon med pondus på alla frågor och gav ett vinnande intryck, mer än på hela OS hittills.

– Det är speciellt att spela mot USA, det är tufft, de är regerande världsmästare. Men vi gillar läget, säger Sundhage.

Hon och övriga landslagsledningen planerar en defensiv taktik där USA väntas pressa hårt och svenskorna måste hålla tätt och spela på kontringar.

– Vi gjorde en bra match mot USA i VM i Kanada och kommer att titta en del på den. Men nu är det en ny match, nya förutsättningar, säger Sundhage.

”Det är dags nu”

Som förbundskapten för USA ledde hon laget till två OS-guld, 2008 och 2012. Sverige har däremot deltagit i alla OS på dam­sidan men aldrig tagit medalj.

– Det är dags nu, säger Sundhage.

På frågan om vikten av kvinnliga förbundskaptener och tränare på damsidan, och om hon är en förebild, svarade hon med stor känsla.

– Jag vill gärna vara en förebild. Det viktiga när det gäller damfotbollen, både när det gäller internationellt och i Sverige är att aldrig sluta jobba för den, att aldrig sluta kämpa. Inget kommer gratis, vi måste alltid fortsätta kämpa, säger Sundhage med kraft i röst och blick.

Samma kamp utlovar Sverige mot USA. Det kommer att bli mycket hett för spelarna och extra pauser för spelarna är utlovade.

– Då får de dricka och kyla ner sig. Men det viktigaste är att de är uppvätskade före match. Vi kontrollerar det genom urinprov, säger landslagsläkaren Mats Börjesson.

Ska undvika kramp

Nilla Fischer fick kramp i den senaste matchen och man kommer att göra allt för att undvika kramp hos fler spelare, framför allt genom rätt vätskeintag. I går tränade Fischer, Caroline Seger och Kosovare Asllani inte med laget.

– Men det är ingen fara, bara för att ge alla optimala förutsättningar, säger Börjesson.

ARTIKELN HANDLAR OM