Till final – efter dramatisk väntan

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Michelle Colemans taktik att  avstå 100 meter frisim för att simma lagkapp höll på att sluta i besvikelse.

Sverige var en hårsmån från att missa final – men räddades av tiondelarna.

– Åh. Lättnad, säger hon.

Efter att i natt ha vunnit OS-silver på 200 meter konstaterade Sarah Sjöström fakta:

– Vi hade två tjejer i finalen på 200 frisim. Australien hade också två tjejer. Men USA hade inte det, så vi är bättre än USA nu kan man säga.

Under onsdagen skulle svenskorna göra verklighet av matematiken. De ställde upp med båda finalisterna, Sjöström och Michelle Coleman, samt Louise Hansson och Ida Marko-Varga på 4x200 meter frisim.

Coleman ställde in sin medverkan på 100 meter fritt för att spara energi till lagkappen, men taktiken höll på att misslyckas. Hanssons öppningssträcka på 2.00,07 var tre sekunder långsammare än konkurrerande lag, så resten av heatet simmade svenskorna för att ta ikapp avståndet.

"Det är nervöst"

De blev femma på tiden 7.53,43.

Åtta går till final, så efteråt kunde laget bara se på semi två i väntan på om färre än fyra lag skulle simma snabbare. Sarah Sjöström, som redan pratat med pressen efter sitt försöksheat på 100 meter fritt tidigare under dagen, ger inga kommentarer. Louise Hansson är besviken och passerar pressen.

Men Coleman (1.56,9) stannar. Medan semin börjar säger hon att det lutar åt missad final.

– Det är nervöst. Jag tror att vi kan få en stolpe-ut tyvärr, säger hon och motiverar avhoppet från 100 fritt:

– Jag hade stora förhoppningar på det här laget. Jag ville satsa helhjärtat på det här. Det vore lite kymigt om jag skippade en individuell semi och inte ens får simma final här. Men det kan man inte veta på förhand.

Åttonde och sista tid

Åtta minuter senare ändras tonen. USA och Kina har ryckt ifrån i sin semi och slår Sveriges tid. Det gör Ungern också. Men därbakom hinner inte fyran Storbritannien fram i tid så med några tiondelars marginal tar sig svenskorna till final.

Michelle Coleman säger att laget kommer se annorlunda ut i finalen, som börjar 04.55 svensk tid. Hon säger en sak till.

– Lättnad!

ARTIKELN HANDLAR OM