”Medaljen är för alla som kommer efter”

SPORTBLADET

Simone Manuel första afroamerikan att ta OS-guld i simning individuellt

1 av 5 | Foto: Getty
Simone Manuel känslosam på prispallen.

RIO DE JANEIRO. Simone Manuel slog Sarah Sjöström, men efteråt fick hon inte bara prata om hur det är att vara mästare.

Hon fick prata om hur det är att vara mästare och svart.

– Den här medaljen är för alla som kommer efter mig, säger hon.

Det är inte särskilt vanligt att tjugoåriga idrottare klarar att analysera sin betydelse för samhället ett par minuter efter ett lopp.

Men när Simone Manuel träffade pressen i natt efter sitt delade guld (med Penny Oleksiak, 16, Kanada) på 100 meter frisim visade hon att hon är unik på fler sätt än ett.

Vad betydde det egentligen för henne att skriva historia, att bli första svarta amerikan om att vinna ett individuellt OS-guld.

Simone Manuel svarade på uppstuds.

– Det betyder mycket för mig. Den här medaljen vann jag inte inte bara för mig själv, utan för de afrikansk-amerikaner som gått före mig och inspirerat mig. Maritza och Cullen Jones, för att nämna ett par. Jag hoppas att jag kan inspirera andra. Den här medaljen är också för de som kommer efter mig. Jag hoppas att de börjar simma, att de hittar kärleken till sporten.

Maritza Correia var den första svarta kvinna som tog plats i ett amerikanskt OS-lag, lagkappsmästaren Cullen Jones var den förste svarte amerikanen som slog ett världsrekord.

I natt fick vi se en ung kvinna öppna nästa dörr.

Kan påverka

Manuel skrällvann en distans som verkade vikt för världsrekordhållaren Cate Campbell, efter en märklig och långsam final där Sarah Sjöström slutade trea.

Hon hoppas att guldet ska få följder.

– Ja, jag tror att det betyder mycket som världen ser ut idag, med frågan om polisbrutalitet och så. Men jag hoppade bara i och försökte simma så snabbt som möjligt. Min färg är som den är.

När hon får en fråga om hon längtar efter att rasfrågan ska bli en icke-fråga så nickar hon instämmande.

– Ja, det är något jag kämpat mycket med. Inför det här loppet försökte jag lägga ifrån mig vikten från hela den svarta befolkningen. Jag hoppas att det kommer att klinga av, men jag är glad om jag kan vara en inspirationskälla och hjälpa till med mångfalden i sporten.

– Jag hoppas att det kommer en dag när jag inte längre är ”Simone, den svarta simmaren”, för i det uttrycket är det underförstått att jag inte ska kunna vinna guld eller slå världsrekord. Och det stämmer inte, för jag arbetar lika hårt som alla andra och vill vinna lika gärna som alla andra.

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning

Sommar-OS