Trots OS - Sportnytt etta på tv-toppen

SPORTBLADET

MTG inte besvikna: ”Vi är oerhört nöjda med siffrorna”

MTG har rättigheterna till OS.

Men det är likväl SVT som dragit den högsta tittarsiffran.

– Den jämförelsen gör vi inte. Vi är oerhört nöjda med siffrorna hittills i OS, säger MTG Sveriges presschef Susanne Nylén.

Efter 52 år med OS i SVT köpte MTG rättigheterna till vinter–OS i Sotji för två år sedan och till det pågående sommar–OS i Rio de Janeiro.

En knapp vecka in på mästerskapet har Sverige bärgat två medaljer men det är inte MTG som – trots sändningarna och rättigheterna till rörligt bildmaterial – har den högsta tittarsiffran. Istället är det SVT:s Sportnytt (från i lördags) som lockat flest tittare under den första knappa veckan av mästerskapen.

”Fortfarande i ett tidigt skede”

– Det är väl en kombination av flera saker, kanske. Jag tror att alla redaktioner som jobbar med OS säkert märker samma sak: Att alla kan inte se eller ta del av OS i Viasat. Eftersom de inte kan se det så vänder de sig – för senaste nytt, intervjuer och bilder – till andra då. Så jag tror det är en sån sak, säger SVT Sports publiceringschef Patric Hamsch.

MTG Sveriges presschef Susanne Nylén är dock tydlig med att hon inte vill göra några jämförelser mellan Sportnytt och deras OS–sändningar.

– Det är som att jämföra äpplen och päron. Sportnytt har inte rättigheter från OS och de sänder primetime. Så det går inte att jämföra det med en nattsändning från OS. Det blir en ganska orimlig jämförelse skulle jag säga.

Men era högsta tittarsiffror, såsom Emma Johansson, har ändå gått på tider som är jämförbara med Sportnytt?

– Ja, men närmare 700 000 tittare på Emma Johanssons cykellopp är ändå en stark siffra. Vi är fortfarande i ett tidigt skede. I OS i Sotji för två år sedan hade vi runt tre miljoner tittare när det var de stora medaljhoppen. Det är nästan två veckor kvar av OS, återkom då så kan vi summera tittarsiffrorna ännu mer.

”Jämför oss aldrig med SVT”

För MTG är det just Emma Johanssons silverlopp som lockat flest tittare – någonting som Susanne Nylén menar till stor del beror på att det sändes i ”primetime”. Kanalen är dock även väldigt nöjda med tittarsiffrorna för Sarah Sjöströms guldlopp.

– Vi är väldigt nöjda med en siffra med 280 000 tittare klockan tre på natten. Att så många orkar hålla sig vakna på nätterna visar ju vilket otroligt engagemang som OS väcker i allmänhet och supertalanger som Sarah Sjöström i synnerhet. Det är ju dessutom enbart för TV3 – vi kan även räkna in repriser, Viaplay och Viasats sportkanaler dessutom.

Trots att det är SVT som dragit den högsta tittarsiffran är Susanne Nylén tydlig med att de är nöjda.

– Vi jämför oss aldrig med SVT överhuvudtaget. SVT är en statlig kanal och vi är en kommersiell kanal. Den jämförelsen gör vi inte. Vi är oerhört nöjda med siffrorna hittills i OS.

”Väldigt stort engagemang”

– Det är ju otroligt häftigt att vi slår rekord på Viaplay i antal startade strömmar, att vi har ett morgonmagasin som har 235 000 tittare. Vi har höjt vårt tittande generellt på TV3 under OS, med alla våra kanaler har vi ett OS som vi kan räkna hem affärsmässigt och vi kan erbjuda tittarna fler timmar med OS än någonsin tidigare.

En stor skillnad för årets OS och de andra mästerskapen sedan millennieskiftet är tidsskillnaden – vilken innebär att en stor del av OS pågår under de svenska nätterna.

– Det närmaste sommar-OS vi kan jämföra med som hade liknande tidsskillnad var för 20 år sedan i Atlanta och då var tittarbeteendet helt annorlunda. Så det blir inte riktigt en rättfärdig jämförelse. Att ändå ha tittarsiffrorna som vi har vittnar om att det finns ett väldigt stort engagemang för OS där ute bland svenska folket, säger Susanne Nylén.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV3

MTG

Sommar-OS